Partij voor de Dieren wil einde vossen­jacht


20 juni 2013

De Partij voor de Dieren wil een einde aan de jacht op de vos. Hier heeft de partij voor gepleit tijdens het debat over het ganzenbeleid in de Tweede Kamer. Het is absurd om ganzen te vergassen en door hobbyjagers af te laten schieten terwijl de natuurlijke vijand van de gans even hard wordt vervolgd. Het vergassen van ganzen is zinloos en wreed en draagt niet bij aan veiligheid van mens en dier. Er moeten diervriendelijke alternatieven worden ingezet om de veiligheid rond Schiphol te verbeteren en landbouwschade te verminderen.

Elk jaar worden zo’n 30.000 vossen geschoten in Nederland. SOVON vogelonderzoek toonde in 2006 al aan dat het aantal ganzen in Nederland beperkt kan worden door vossen. Alterra adviseerde al in 2007 dat de vos met rust gelaten moest worden rond Schiphol. Ondanks de afspraken die de Provincie Noord-Holland met de jagers maakte, zijn vossen geschoten in Spaarnwoude. Sinds die jacht broeden er voor het eerst ganzen in dit gebied onder de aanvliegroute van Schiphol. Een einde aan de vossenjacht zou het vergassen van ganzen kunnen voorkomen en de veiligheid ten goede komen.

Het vergassen van ganzen rond Schiphol moet worden beëindigd. Het massaal doden van de dieren is dweilen met de kraan open, omdat Nederland door de intensieve landbouw een voedselparadijs is voor ganzen. Net als het populatiebeheer van de organisaties die samenwerken in de “ganzen 7”, zal het vergassen alleen dierenleed met zich meebrengen en de aandacht afleiden van diervriendelijke werkzame alternatieven. Natte natuurgebieden omringen met droge natuurgebieden zal de overlast van ganzen sterk doen afnemen. Ook zijn er diervriendelijke methoden om het gedrag van ganzen te sturen.

Zolang ganzen met oogstresten van voedselgewassen naar Schiphol worden gelokt, zal de vliegveiligheid in het geding blijven. Daarom zal Thieme zo nodig een motie indienen om het luchthaveninrichtingsbesluit zo aan te passen dat er geen gewassen worden geteeld op een manier die de vliegveiligheid in gevaar brengt. De veiligheid van vliegpassagiers kan niet worden overgelaten aan de vrijwillige keuzes van boeren die voedselgewassen telen rond Schiphol, vaak zelfs op gronden die in bezit zijn van de Rijksoverheid.

Gerelateerd nieuws

Wasbeer als huisdier verleden tijd

Het houden van exotische dieren als huisdier wordt eindelijk aan banden gelegd. Na jarenlange inzet van de Partij voor de Die...

Lees verder

Gebruik van landbouwgif leidt tot ernstige longinfecties

De Partij voor de Dieren heeft het Kabinet vandaag gevraagd om een onmiddellijk verbod op vijf stoffen in bestrijdingsmiddele...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief