Vrijdag 22 april: actie voor Griekse zwerf­dieren in Den Haag


17 april 2005

Griekenland telt een groot aantal zwerfdieren. Veel van deze honden en katten zijn uitgehongerd en ziek. Ongewenste huisdieren worden in Griekenland veelal gewoon op straat gezet. De voordelen van sterilisatie zijn niet bekend of worden niet aanvaard, waardoor het aantal zwerfdieren blijft groeien.

Mishandeling is aan de orde van de dag, geschiedt op grote schaal en neemt vaak ernstige vormen aan. Het opvangbeleid is in Griekenland nauwelijks ontwikkeld: de gemeentelijke opvangcentra voor zwerfdieren dienen slechts als ‘opslagruimte’. De dieren worden in grote groepen bij elkaar gezet, veelal zonder voldoende voedsel of water. Dorst, honger en frustratie leiden vervolgens tot situaties waarin de dieren elkaar aanvallen.

Onder de Griekse bevolking groeit langzaam maar zeker de betrokkenheid bij deze honden en katten. Helaas is de heersende mentaliteit echter nog steeds dat met zwerfdieren geen rekening gehouden hoeft te worden.

Nederlandse dierenbeschermers hebben een actie voor de Griekse zwerfdieren opgezet. Er zijn handtekeningen verzameld die op vrijdag 22 april a.s. aan de Griekse ambassadeur zullen worden aangeboden. Daarnaast wordt een petitie overhandigd waarin de Griekse overheid wordt gevraagd de bestaande regelgeving over o.a. sterilisatie en vaccinatie en mishandeling of verwaarlozing van dieren strikter na te leven.

Voorafgaand aan de overhandiging van de handtekeningen en de petitie wordt een tocht gelopen door Den Haag. De tocht, die een vriendelijke uitstraling zal hebben en waarbij zowel dierenvrienden als hun honden welkom zijn, zal tussen 12.00 en 12.30 uur starten vanaf Het Plein in Den Haag.

Voor meer informatie over de actie en voor aanmeldingen voor de tocht kunt u terecht op de website van de organisatie: www.doggybag.nl.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief