Acti­visten tegen proef­dier­handel brengen misstanden aan het licht: 4 apen gestorven tijdens transport


25 april 2005

Activisten die bezig zijn met een campagne tegen de handel in proefdieren hebben geconstateerd dat tijdens een transport naar het Zweedse Smittskyddsinstitutet (Swedish Institute for Infectious Disease Control), dat begin dit jaar werd verzorgd door de Tilburgse proefdierhandelaar RC Hartelust BV, vier apen (macaca fascicularis) zijn overleden.

Vijftig in China gefokte apen zijn na hun quarantaine in Tilburg op transport gesteld naar Zweden. Bij aankomst bleken vier apen overleden. De vier apen zouden zijn overleden doordat de kooien tijdens het 17 uur durende transport te dicht bij de verwarming van de bus zouden hebben gestaan. De apen hebben tijdens het transport ieder 1 appel en geen water gekregen. In een officiele reactie aan het Zweedse onderzoeksinstituut laat de firma Hartelust weten volledig verantwoordelijk te zijn voor de dood van de apen. Op 28-01-2005 heeft RC Hartelust BV alsnog vier makaken afgeleverd.

De apen werden naar Zweden gestuurd voor een onderzoek naar HIV. In Nederland werden tot voor kort HIV onderzoeken op mensapen gedaan. Wetenschappelijke inzichten tonen inmiddels aan dat primaten en mensapen geen AIDS ontwikkelen, en dat dergelijk onderzoek dan ook tamelijk zinloos is. AIDS-onderzoeker Dr. M. Feinberg zegt hierover: "Wanneer je over vijf tot zes jaar een medicijn ontdekt dat werkt bij apen en vervolgens test op mensen realiseer je dat mensen totaal anders reageren dan apen en dat er vijf tot zes jaar nutteloos verloren zijn gegaan."

Het bedrijf RC Hartelust BV kwam op 9 april 2005 in het nieuws omdat een coalitie van dierenrechtenactivisten een demonstratie had georganiseerd tegen het bedrijf. Deze vreedzame demonstratie, die 300 mensen trok, kwam tot een rumoerig einde voor de poorten van het bedrijf. De activisten onder de naam ‘Stop de vivisectie-industrie’ laten weten door te gaan met de strijd tegen handel in proefdieren.

Bron: www.stopdevivisectieindustrie.org

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief