Vervolg­ge­sprek Thieme en ambas­sadeur Roemenië massale doding zwerf­honden


13 oktober 2013

Marianne Thieme spreekt morgen voor de tweede keer met de ambassadeur van Roemenië over de massale dood van zwerfhonden die momenteel plaatsvindt in Roemenië. Om de vermeende zwerfdierenproblematiek op te lossen, stemde het Roemeense parlement in met een wet die het mogelijk maakt zwerfhonden te vangen en na veertien dagen te doden. De Partij voor de Dieren pleit voor een einde aan dit wrede, ineffectieve beleid. Een bewezen effectieve methode voor beheersing van zwerfdierenpopulaties is de dieren te vangen, te steriliseren en vervolgens terug te plaatsen.

Eind september keurde het Roemeense Constitutionele Hof een wet goed die nu leidt tot een massaslachting onder de drie miljoen zwerfhonden die in Roemenië leven. De nieuwe wet staat het doden van zwerfhonden toe na een verblijf van veertien dagen in een asiel als er niet genoeg ruimte in de asielen is om de honden te houden, of wanneer de middelen voor voldoende voedsel of medische zorg ontbreken. Op dit moment worden honden massaal gedood. Bij dierenbeschermingsorganisaties komen veel meldingen binnen van wrede dodingsmethoden zoals vergiftiging en door diervoer te mengen met glasscherven.

Marianne Thieme sprak in september al met de ambassadeur van Roemenië en drong aan op humane oplossingen voor het zwerfhondenprobleem, zoals sterilisatieprogramma’s. Ook bracht zij de ambassadeur in contact met stichting VierVoeters, de stichting die ter plaatse hulp biedt en een internationale actie houdt tegen het doden van de honden. Thieme stelde eerder Kamervragen over de Roemeense wet in relatie tot de positie van Nederland ten opzichte van de Europese lidstaat Roemenië.

De Partij voor de Dieren dringt er bij de staatssecretaris van Economische Zaken en de minister van Buitenlandse Zaken op aan dat zij het doden van de honden ter discussie stellen in Roemenië bij hun ambtsgenoten van het Roemeense ministerie van Landbouw.

Sinds 2011 dringt de PvdD aan op protest op regeringsniveau tegen het wrede zwerfdierenbeleid.

Gerelateerd nieuws

Portugese Partij voor de Dieren boekt klinkende verkiezingsoverwinning

Marianne Thieme heeft de Partido pelos Animais e pela Natureza (PAN), de Portugese Partij voor de Dieren, gefeliciteerd met d...

Lees verder

Partij voor de Dieren: stop de dolfijnenslachtingen

De Nederlandse regering moet zich internationaal sterk maken voor een einde aan de jaarlijkse massaslachtingen van dolfijnen ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief