Partij voor de Dieren: stop de dolfij­nen­slach­tingen


16 oktober 2013

De Nederlandse regering moet zich internationaal sterk maken voor een einde aan de jaarlijkse massaslachtingen van dolfijnen bij Taiji (Japan) en op de Faeröereilanden. De Partij voor de Dieren dringt er voortdurend op aan alles in het werk te stellen om dolfijnen tegen wrede slachtingen te beschermen. Vandaag schaarde de Tweede Kamer zich achter een motie van Esther Ouwehand die vraagt om betere internationale bescherming van dolfijnen. Eerder werd ook haar motie aangenomen voor Europese maatregelen tegen de dolfijnenslachting bij de Faeröer.

Elk jaar worden bij Taiji in Japan en bij de Faeröer duizenden wilde dolfijnen bij elkaar gedreven. Op barbaarse wijze worden de dieren gedood, uitmondend in één groot bloedbad. Vooral Japan heeft een groot aandeel in deze drijfjachten, om wilde dolfijnen voor veel geld te kunnen verkopen aan dolfinaria, zeeaquaria en toeristische programma’s voor het zwemmen met deze dieren. De overige dolfijnen, zo’n 23.000 dolfijnen per jaar, worden afgeslacht voor hun vlees.

Op de Faeröereilanden dient de jaarlijkse dolfijnenjacht als culturele traditie voor jonge mannen om hun mannelijkheid te bewijzen. De mannen steken de dieren met een stompe haak in hun blaasgat om ze uit het water te halen. Daarna snijden ze de ruggengraat open. De gruwelijke doodsstrijd duurt gemiddeld wel een half uur.

De Partij voor de Dieren vindt dat de barbaarse dolfijnenslachtingen zo snel mogelijk moeten stoppen. De partij keert zich tegen het gebruik van zeezoogdieren voor vermaak in dolfinaria en maakt zich sterk voor een goede wettelijke bescherming van deze dieren. Commerciële jacht op walvissen is illegaal, maar kleine walvisachtigen, waaronder dolfijnen, zijn nog altijd niet opgenomen in de bescherming van de Internationale Walvis Commissie (IWC). Dankzij de aangenomen motie van Ouwehand moet de regering nu inzetten op een verbreding van het beschermingsregime van de IWC, waardoor ook de jacht op de kleine walvisachtigen kan worden aangepakt.

Vorige maand steunde een meerderheid van de Tweede Kamer de motie van Esther Ouwehand over de Faeröereilanden, die via de Europese lidstaat Denemarken verbonden is aan de EU. Dankzij de aangenomen motie dringt de Nederlandse regering nu aan op Europese maatregelen om de dolfijnenslachtingen op de Faeröer te stoppen.

Ouwehand: “De handel in dolfijnen voor dolfinaria wereldwijd gaat gepaard met bloederige slachtingen die zo snel mogelijk moeten stoppen. Vermaak en traditie mogen geen vrijbrief zijn voor het doodmartelen van levende wezens met bewustzijn en gevoel.”

Lees hier het dossier dolfijnenslachtingen.

Gerelateerd nieuws

Vervolggesprek Thieme en ambassadeur Roemenië massale doding zwerfhonden

Marianne Thieme spreekt morgen voor de tweede keer met de ambassadeur van Roemenië over de massale dood van zwerfhonden die m...

Lees verder

Thieme: akkoordjes werken niet

Marianne Thieme heeft tijdens het debat over het begrotingsakkoord afstand genomen van de wijze waarop D66, CU en SGP het kab...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief