Verplicht GPS-systeem in veewagens


14 mei 2014

Staatssecretaris Dijksma gaat zich inzetten voor GPS-systemen in alle Europese veewagens. Zij zegde dit vandaag toe na vragen van Esther Ouwehand in een debat over het Europees landbouwbeleid. Bij diertransporten in Europa wordt de wettelijke transporttijd vaak overschreden. Dieren zitten urenlang opgesloten, onder erbarmelijke omstandigheden. De controle op diertransporten is bedroevend. De Partij voor de Dieren wil dat veevervoerders die zich niet aan de regels houden boetes krijgen en dat hun wagens aan de ketting kunnen worden gelegd. Verplichte GPS maakt dat mogelijk.

De Partij voor de Dieren strijdt onophoudelijk voor inperking van het gesleep met dieren door heel Europa. Dieren zitten nu 24 uur lang - en soms nog langer - in overvolle veewagens gepropt. In extreme kou of hitte rijdt de chauffeur gewoon door. Dieren komen uitgeput of uitgedroogd bij het slachthuis aan. Een groot aantal dieren overleeft de reis niet eens. De Nederlandse regering pleit in Europa voor een maximumtransportduur van 8 uur. De Partij voor de Dieren vindt dat veel te lang en wil diertransporten beperken tot maximaal twee uur.

De minimale Europese regels die nu gelden voor diertransporten worden vaak niet nageleefd. Controle is er nauwelijks. Als een GPS-systeem wordt ingevoerd, kunnen de transporten in de gaten worden gehouden. Zo kan sneller worden ingegrepen als de regels worden overtreden en kunnen malafide transporteurs beter worden aangepakt. Esther Ouwehand: “Diertransporten zijn veel mensen een doorn in het oog. Maar het tij begint te keren. De Nederlandse regering gaat zich nu inzetten voor verplichte GPS-controle. En als de Partij voor de Dieren en haar Europese zusterpartijen straks zetels veroveren bij de Europese Verkiezingen, kunnen we ook vanuit het Europees Parlement een vuist maken tegen het ellenlange gesleep met dieren in overvolle wagens”.

Gerelateerd nieuws

MERS-besmetting via kamelenmelk

De Partij voor de Dieren wil een verbod op het houden van kamelen en dromedarissen. Marianne Thieme heeft vandaag Kamervragen...

Lees verder

Partij voor de Dieren in actie tegen diertransporten in Groningen

Met een omgebouwde veewagen ging de Partij voor de Dieren maandag 12 mei in Groningen op campagne in het kader van de Europes...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief