MERS-besmetting via kame­lenmelk


14 mei 2014

De Partij voor de Dieren wil een verbod op het houden van kamelen en dromedarissen. Marianne Thieme heeft vandaag Kamervragen gesteld over het commercieel houden van kamelen in Nederland. Dit vormt een ernstig risico voor dierenwelzijn en volksgezondheid.

Via kamelenmelk kan het levensgevaarlijke MERS-virus worden overgedragen, het virus blijft tot 3 dagen actief in de melk. Dieren op kamelenboerderijen lijden bovendien aan ernstige stress, zo blijkt uit onafhankelijk onderzoek. Na de geboorte worden jongen bij de moeder weggehaald. De moederdieren worden op machinale wijze gemolken, wat leidt tot lichamelijke problemen. Om melkproductie mogelijk te maken worden kamelen en dromedarissen routinematig ingespoten met oxitocine, een werkwijze die schadelijk is voor het welzijn en de gezondheid van de dieren. Hoewel kamelen en dromedarissen niet op de positieflijst voor in de veehouderij te houden dieren voorkomen, heeft het ministerie een ontheffing verleend voor commerciële productie van kamelenmelk.

De PvdD wil dat er een houdverbod komt op exotische dieren als kamelen en dromedarissen. Ook moet er een onderzoek komen naar het MERS-virus en de gevolgen hiervan voor de Nederlandse export en eventuele besmettingsrisico’s voor andere diersoorten en mensen.Zoals bekend is er in Nederland een eerste MERS-besmetting vastgesteld en heerst er internationaal grote onrust over de verspreiding van MERS.

Gerelateerd nieuws

Opinie: Jagers schieten natuurervaring voor iedereen aan flarden

Gepubliceerd op Joop.nl, 13 mei 2014 Staatssecretaris Dijksma lijkt tot dusver de pleidooien van de jagers voor meer afschot...

Lees verder

Verplicht GPS-systeem in veewagens

Staatssecretaris Dijksma gaat zich inzetten voor GPS-systemen in alle Europese veewagens. Zij zegde dit vandaag toe na vragen...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief