Partij voor de Dieren in actie tegen dier­trans­porten in Groningen


14 mei 2014

Met een omgebouwde veewagen ging de Partij voor de Dieren maandag 12 mei in Groningen op campagne in het kader van de Europese verkiezingen. De veewagen heeft een metamorfose ondergaan om de kiezers duidelijk te maken dat diertransporten van meer dan twee uur onacceptabel zijn. Naar voorbeeld van de kunstenaar Banksy heeft de partij een veewagen uitgedost met pluche varkens, koeien, schapen, kippen en paarden. De dieren hangen uit de veewagen terwijl hun noodkreten hoorbaar zijn.

In de veewagen zijn beelden te zien van echte diertransporten om mensen bewust te maken van het leed dat we dieren aandoen omdat het slachten ergens anders een paar dubbeltjes goedkoper kan of omdat wij varkens uit Nederland naar Italië vervoeren om ze daar te slachten omdat we parmaham willen. Gesleep met dieren is één van de grootste problemen in de intensieve veehouderij. Het welzijn en de gezondheid van dieren komen ernstig in het gedrang. De transportsector is zo gericht op wat dieren opleveren dat dierenwelzijn bijzaak is. De transportregels, die dieren zouden moeten beschermen, worden vaak overtreden; vrachtwagens worden voller geladen dan is toegestaan en veel dieren hebben geen water en voer tot hun beschikking. De dieren krijgen onvoldoende rust en worden ook bij extreme weersomstandigheden vervoerd. Bovendien is transport één van de belangrijkste oorzaken van de snelle verspreiding van gevaarlijke dierziekten, waaronder dierziekten die overgedragen kunnen worden op mensen. De Partij voor de Dieren vindt dat diertransporten niet langer mogen duren dan twee uur.

Partijleider Marianne Thieme was maandag aanwezig bij de actie in Groningen, bekijk hieronder een fotoverslag. Luister hier naar het interview dat Westerwolde Groen had met Marianne Thieme.
De campagneveewagen zal tot en met 22 mei door het land touren. In de agenda zijn alle locaties terug te vinden.

Gerelateerd nieuws

Verplicht GPS-systeem in veewagens

Staatssecretaris Dijksma gaat zich inzetten voor GPS-systemen in alle Europese veewagens. Zij zegde dit vandaag toe na vragen...

Lees verder

Partij voor de Dieren publiceert Europees verkiezingsprogramma in eenvoudige taal

De Partij voor de Dieren heeft, net als bij vorige verkiezingen, een verkort en eenvoudiger verkiezingsprogramma gepubliceerd...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief