Verbied import jacht­tro­feeën!


28 mei 2015

De Partij voor de Dieren wil een importverbod voor jachttrofeeën in de strijd tegen wildlife crime. Marianne Thieme zal hier tijdens het algemeen overleg Biodiversiteit en Natuurbeleid voor pleiten en een motie over indienen. De Europese en Nederlandse regelgeving stelt jachttrofeeën als ‘persoonlijk bezit’ vrij van invoervergunningen. De vrijstelling is slecht controleerbaar en wordt misbruikt voor illegale handel van dierproducten zoals neushoornhoorn, ivoor en tijgervellen.

Marianne Thieme wil dat de regering de import van jachttrofeeën aan banden legt. Thieme zal daar donderdag voor pleiten tijdens een debat over Biodiversiteit en Natuurbeleid met staatssecretaris Dijksma. Jachttrofeeën vallen binnen Europese en Nederlandse regelgeving onder ‘persoonlijk bezit’, waarvoor invoervrijstellingen gelden die zeer makkelijk te verkrijgen zijn. Deze vrijstellingen worden benut door jagers die veel geld betalen voor trofeeënjachtreizen op beschermde en bedreigde diersoorten.

De EU concludeerde onlangs dat er serieuze twijfel is over de duurzaamheid van de handel in deze jachttrofeeën en vanwege aanwijzingen van aanzienlijke illegale handel. Australië heeft inmiddels een importverbod voor jachttrofeeën van leeuwen ingesteld en Amerika voor olifantenproducten. De EU heeft februari 2015 enkele importrestricties ingesteld voor de Afrikaanse leeuw, de ijsbeer, de Afrikaanse olifant, de zuidelijke witte neushoorn, het nijlpaard en het argalischaap.

Thieme: "Door deze invoervrijstellingen staat in Nederland de deur wijd open voor illegale handel in dierproducten. De vrijstellingen zijn slecht controleerbaar en worden misbruikt of vervalst. Bij de Nederlandse grens is de herkomst van een dier niet meer te achterhalen en zo kunnen illegaal geschoten dieren en dierproducten binnengesmokkeld worden onder de noemer van “jachttrofee”".

Wildlife crime is een serieuze bedreiging voor de biodiversiteit. Het is ook een probleem voor de stabiliteit in de wereld, omdat het een grote bron van inkomsten is voor criminele en terroristische netwerken. Jaarlijks worden tot 30.000 olifanten gestroopt. In Zuid-Afrika zijn het afgelopen jaar 1215 neushoorns gestroopt en in West-Afrika leven nog slechts 400 wilde leeuwen.

Wij zijn tegen:

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief