4.000 m2 natuur vrij­ge­kocht in eerste week


7 maart 2016

De campagne om natuur vrij te kopen, georganiseerd door de Partij voor de Dieren, is een doorslaand succes. Op de website www.mijnnatuur.nl kunnen natuurliefhebbers hun naam verbinden aan een zelfgekozen stukje natuur via een crowdfundingsactie (‘woudfunding’) die de adoptie mogelijk maakt. In de eerste week van de campagne is al 4.000 m2 natuur vrijgekocht. Met de aankoop van het natuurgebied worden belangrijke natuurwaarden beschermd tegen de markt.

Het nieuw te verwerven natuurgebied grenst direct aan één van de natuurgebieden die de Partij voor de Dieren in 2013 vrijkocht. De natuurgebieden van de Partij voor de Dieren vormen een vluchtheuvel voor dieren die leven in een gebied waar veel agrarische bedrijven actief zijn. In handen van de Partij voor de Dieren zal de natuur ongerept blijven en wordt jagen niet toegestaan. Het stuk natuur van bijna 1,4 hectares is aan de Partij voor de Dieren aangeboden door een particuliere grondbezitter.

De Partij voor de Dieren zet zich waar ze kan in om natuur veilig te stellen, omdat de overheid haar taak als natuurbeheerder verzaakt. Voor zover bekend is het een wereldprimeur dat een politieke partij natuur verwerft om die te beschermen tegen de vrije markt.

Marianne Thieme: “Uitverkoop van de natuur mogen we niet laten gebeuren. We kunnen geen vierkante meter natuur missen. In Nederland is nog maar 15 procent van de oorspronkelijke biodiversiteit aanwezig. De natuur met haar verscheidenheid aan planten, dieren en ecosystemen is het meest waardevolle dat wij hebben omdat het de basis vormt van al het leven in ons land”.

Natuurliefhebbers kunnen op www.mijnnatuur.nl zelf uitkiezen welk stukje natuur zij willen beschermen. Ze kunnen aan het betreffende kavel(tje) voor altijd hun naam verbinden waarmee ze gecertificeerd beschermheer of beschermvrouwe worden van het stukje natuur dat hun naam draagt’. Deelnemers aan de woudfunding-campagne krijgen een persoonlijk certificaat waarop de coördinaten en de zelfgekozen naam van het door hen geadopteerde stukje natuur zijn weergegeven.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief