Van Raan: 'Stuur Shell de stad en de klas uit'


19 oktober 2018

De Partij voor de Dieren heeft opheldering gevraagd over het nieuwe baantje van Shell-directeur Marjan van Loon. “Geloof het of niet, de directeur van een van de meest vervuilende multinationals ter wereld gaat de gemeente Den Haag adviseren over duurzaamheid. De omgekeerde wereld”, zegt PvdD-Kamerlid Lammert van Raan, die er vragen over stelde aan minister Wiebes.

Uit zijn reactie blijkt de minister echter geenszins bereid de invloed van Shell aan banden te leggen. Van Raan: “De minister schuift de verantwoordelijkheid van zich af en laat na om lokale overheden en scholen te beschermen tegen de lobby van de fossiele industrie.”

Van Raan liet het er niet bij zitten. Samen met collega-Kamerlid Christine Teunissen demonstreerde hij vandaag op het Malieveld in Den Haag bij het techniekfestival Generation Discover tegen de ‘greenwashing’ door Shell en de kindermarketing door de fossiele industrie. “In de gemeenteraad hebben we hard gevochten voor het afbreken van de nauwe Haagse banden met Shell”, vertelt Teunissen, tot voor kort PvdD-fractievoorzitter in Den Haag. “Het is een mooi succes dat tientallen basisscholen dit greenwash-festival boycotten en de gemeente Den Haag haar subsidie heeft ingetrokken.”

Niet alleen kinderen worden op dit festival gemanipuleerd. Tijdens een speciale “lerareninspiratiemiddag” kreeg ook een groep leraren de volle laag van Shell. Onderwijswoordvoerder Van Raan wilde hier graag een kijkje nemen, maar werd niet binnengelaten door Marjan van Loon zelf, omringd door een legertje zenuwachtige Shellwoordvoerders.

Van Raan: “Het is ontoelaatbaar dat Shell achter de schermen ons onderwijs naar haar hand probeert te zetten. Als Kamerleden niet mogen zien wat Shell te verbergen heeft, dan is het hoog tijd dat de Onderwijsinspectie haar pijlen gaat richten op het lesmateriaal van de fossiele industrie.”

Lees ook het opiniestuk van Van Raan: 'Inspectie, bescherm kinderen tegen de invloed van de fossiele industrie'.

Gerelateerd nieuws

Voorkom varkenspest door jacht- en importverbod

De Afrikaanse varkenspest is voor jagers aanleiding om de barbaarse drijfjacht op wilde zwijnen, verboden sinds 2002, weer in...

Lees verder

PvdD moet flyeractie tegen Lelystad Airport staken op last van Marechaussee

De Partij voor de Dieren heeft haar flyeractie bij Lelystad Airport vroegtijdig moeten staken op last van de Koninklijke Mare...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief