Vader Erwin Vermeulen naar de Kamer


2 februari 2012

De Partij voor de Dieren organiseert een bijzondere Kamerbijeenkomst over de rechtszaak die in Japan wordt gevoerd tegen Sea Shepherd-vrijwilliger Erwin Vermeulen. Zijn vader Ad Vermeulen zal tijdens deze bijeenkomst, waarvoor alle partijen zijn uitgenodigd, vertellen over de voortgang van de rechtszaak. Ook Geert Vons, directeur van Sea Shepherd Nederland, zal aanwezig zijn.

Milieuorganisatie Sea Shepherd is met een internationaal team actief in de Japanse kustplaats Taiji om beelden te maken van de vangst van wilde dolfijnen, de handel en de slachting die daarop volgt. Erwin Vermeulen is een van de vrijwillige “Cove Guardians”. Op 16 december vorig jaar werd hij gearresteerd toen hij foto’s wilde maken van het transport van een dolfijn. Hij zou daarbij een Japanse hotelmedewerker een duw hebben gegeven. Voor dit vermeende vergrijp zit Vermeulen inmiddels 48 dagen in de cel.

Esther Ouwehand, plaatsvervangend fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, heeft Vons gevraagd de activiteiten van Sea Shepherd in Taiji toe te komen lichten en de Tweede Kamer verslag uit te brengen van zijn recente bezoek aan Japan. Vons was aanwezig bij de eerste rechtszitting vorige week en kan vertellen over de omstandigheden aldaar. Ad Vermeulen zal het woord voeren namens de familie en vertellen hoe zij de afgelopen weken hebben beleefd. Beiden zullen ingaan op vragen van Kamerleden.

Binnenkort debatteert de Kamer op initiatief van de Partij voor de Dieren, met minister Rosenthal en staatssecretaris Bleker over de Nederlandse opstelling inzake de illegale walvisjacht en de rechtszaak tegen Erwin Vermeulen. Ook is volgende week de wijziging van de wet omtrent zeebrieven aan de orde, waarmee het kabinet haar plan doorzet om Sea Shepherd de Nederlandse vaarvergunning af te kunnen nemen.

Aansluitend aan de bijzondere bijeenkomst vertoont de Partij voor de Dieren The Cove. Deze indrukwekkende en veelgeprezen documentaire over de dolfijnenslachtingen was voor Erwin Vermeulen reden naar Japan te reizen om de dolfijnen te beschermen. Voor de vertoning van deze Oscar-winnende film zijn alle parlementariërs uitgenodigd. Eerder heeft Ouwehand een DVD van The Cove overhandigd aan de minister van Buitenlandse Zaken en de staatssecretaris van Landbouw.

De Kamerbijeenkomst (bijzondere procedure) vindt plaats op dinsdag 7 februari a.s. in de Groen van Prinstererzaal in de Tweede Kamer.

Publiek is van harte welkom en kan zich melden bij de balie aan Lange Poten 4 in Den Haag. In verband met een veiligheidsscan raden wij u aan ruim op tijd aanwezig te zijn. U zult ook om een legitimatiebewijs gevraagd worden.

Programma
19.30 Opening bijzondere Kamerbijeenkomst
19.35 Ad Vermeulen, over de situatie van zijn zoon Erwin, en de contacten met het ministerie van Buitenlandse Zaken
19.40 Geert Vons, directeur van Sea Shepherd Nederland, over de voortgang van het proces tegen Erwin Vermeulen.
19.45 Gelegenheid tot het stellen van vragen

Aansluitend
20.00 Vertoning The Cove van regisseur Louie Psihoyos

Kamervragen
Esther Ouwehand heeft al enkele malen Kamervragen gesteld aan de Minister van Buitenlandse Zaken over de situatie van Erwin Vermeulen.

Vragen over de bedreigingen aan het adres van Sea Shepherd kunt u hier lezen.
Vervolgvragen over de rechtszaak tegen Erwin Vermeulen in Japan vindt u hier.

The Cove
In de documentaire The Cove wordt een expertteam van activisten, filmers, duikers, surfers en technici gevolgd op hun missie om de dolfijnenslachtingen in Taiji te ontmaskeren. Met verbluffende technieken en heldenmoed tonen ze, als in een ware Ocean's Eleven-film, hoe een kleine kustplaats fungeert als het decor voor een omvangrijke ecologische misdaad. De mix van onderzoeksjournalistiek, activisme en avontuur levert een onvergetelijke, inspirerende film op die niet alleen bekroond is met een Oscar, maar ook alle publieksprijzen op de filmfestivals in de wacht heeft gesleept. Voor meer informatie klik hier.

Gerelateerd nieuws

Verplichte registratie pups in bijzijn moederdier

Na kritische vragen van de Partij voor de Dieren gaat staatssecretaris Bleker de aanpak van de malafide hondenhandel aansch...

Lees verder

Levensloopregeling voor ijskoe Sjoerdje

De koe die vorige week in Tzum (Friesland) op de vlucht voor haar slachters door het ijs zakte, is door de Partij voor de ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief