Levens­loop­re­geling voor ijskoe Sjoerdje


8 februari 2012

De koe die vorige week in Tzum (Friesland) op de vlucht voor haar slachters door het ijs zakte, is door de Partij voor de Dieren vrijgekocht. Het dier zou na een week rust morgen alsnog naar de slacht gaan maar is in plaats daarvan vandaag om 12 uur overgebracht naar Koeienrusthuis de Leemweg in Zandhuizen. Sjoerdje is bij aankomst verwelkomd door Esther Ouwehand, waarnemend fractievoorzitter in de Tweede Kamer van de Partij voor de Dieren.

De Partij voor de Dieren maakte vanochtend pas na de overdracht van de koe bekend de vrijkoopactie te hebben georganiseerd om het welzijn van Sjoerdje en de overdracht niet in gevaar te brengen. Om 10.45 u is Sjoerdje vertrokken uit Burgwerd op weg naar Zandhuizen waar ze om 12.00 uur is gearriveerd.

De koe is Sjoerdje genoemd naar de eerste vrouw die in 1940 de Elfstedentocht uitreed. De vernoeming houdt verband met het feit dat de koe over het ijs haar vrijheid tegemoet wilde gaan. Dit mislukte vorige week vrijdag omdat ze door het ijs zakte.

De Partij voor de Dieren ziet koe Sjoerdje als symbool voor alle koeien die dagelijks afgemest worden afgevoerd naar slachthuizen. Sjoerdje heeft geprobeerd te ontkomen aan haar lot en dat maakt haar tot een voorbeeld dat koe-consumenten aan het denken kan zetten.
Esther Ouwehand: “koeien zijn prachtige dieren die een beter lot verdienen dan letterlijk uitgemolken te worden om daarna geslacht te worden voor onze lekkere trek. Dat verdient meer aandacht, Sjoerdje heeft haar lotgenoten zeer geholpen met haar vluchtpoging.”

Sjoerdje mag in het Koeienrusthuis levenslang genieten van rust, ruimte en het gezelschap van soortgenoten. Partij voor de Dieren start een levensloopregeling voor Sjoerdje, waarin dierenbeschermers een bijdrage kunnen storten voor haar pensioen. De kosten van haar opvang bedragen € 150 per maand, de rest van haar gelukkige leven dat ze in de wei met soortgenoten zal doorbrengen.

Donaties voor de levensloopregeling voor Sjoerdje kunnen overgemaakt worden naar rekeningnummer 21.24.86.934 van de Triodos bank, t.n.v. Partij voor de Dieren in Amsterdam o.v.v. ‘levensloopregeling Sjoerdje’.

Gerelateerd nieuws

Vader Erwin Vermeulen naar de Kamer

De Partij voor de Dieren organiseert een bijzondere Kamerbijeenkomst over de rechtszaak die in Japan wordt gevoerd tegen Se...

Lees verder

Familie Vermeulen spreekt in de Kamer

Ad en Astrid Vermeulen, de vader en zus van de in Japan gearresteerde dolfijnenbeschermer Erwin Vermeulen, hebben dinsdag 7 f...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief