Tweede Kamer pakt varkenstrans­porten naar Rusland niet aan


22 april 2009

De Partij voor de Dieren probeerde de minister met een motie te dwingen de dieronvriendelijke transporten te verbieden. Maar tevergeefs, zo bleek woensdag. Ondanks het feit dat gesleep met varkens naar slachthuizen in Rusland zorgt voor onaanvaardbaar lijden wil de meerderheid van de Kamer dat de transporten van levende varkens gewoon doorgaan.

Verburg zei vorig jaar nog zelf niet blij te zijn met de plannen om Nederlandse varkens naar Rusland te transporteren. Het zou niet passen binnen het dierenwelzijnsbeleid van de regering om de dieren onnodig te laten lijden. Maar tegelijkertijd gaf ze aan juridisch niets te kunnen beginnen. De Europese transportregels zouden het haar onmogelijk maken om verdergaande Nederlandse regels op te stellen.

In december nam de Kamer een motie aan die haar in staat stelde alsnog aanvullende eisen te stellen aan diertransporten. Maar de minister weigert nu om van deze mogelijkheid gebruik te maken. Esther Ouwehand diende daarom namens de Partij voor de Dieren een motie in waarmee zij de minister alsnog oproept de dieronterende varkenstransporten naar Rusland te beƫindigen.

Woensdag bleek dat de andere partijen wel grote woorden hebben tegen de varkenstransporten naar Rusland, maar daar geen consequenties aan verbinden. Naast het CDA, de Christen Unie en de VVD stemde zelfs de zich als diervriendelijk profilerende PvdA tegen de motie. En dat betekent dat Verburg zich kan blijven verschuilen achter de Europese wetgeving en de dagenlange transporten van levende varkens naar Rusland gewoon doorgaan.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief