Tweede Kamer: ontmoedig oplaten ballonnen


9 december 2014

De regering moet gemeenten oproepen het oplaten van ballonnen actief te ontmoedigen. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde voor een motie die de Partij voor de Dieren vorige week indiende.

Esther Ouwehand: “Ballonoplatingen lijken leuk en onschuldig. De lol gaat er echter al gauw af als je weet hoeveel schade dat oplevert voor de natuur. Ballonnen zorgen voor een hoop afval en vormen een ernstig risico voor dieren. Tot nu toe was de aanpak van deze vervuiling taboe. Dat de kamer het Kabinet oproept tot een ontmoedigingsbeleid is dan ook een mijlpaal in onze strijd tegen de plastic soep!”

Gevaarlijk afval
De ballon is een van de meest voorkomende vormen van zwerfafval op stranden. Per 100 meter Noordzeestrand worden gemiddeld 16 aangespoelde ballonlintjes gevonden, een verdubbeling in 10 jaar. Ballonnen belanden soms in natuurgebieden ver over de landsgrenzen of in zee, waar ze bijdragen aan de plastic soep. Vogels en zeedieren eten de ballonresten op, waardoor ze sterven, en vogels die de touwtjes als nestmateriaal gebruiken kunnen verstrikt raken.

Brief aan de Koning
De tienjarige tweeling Nick en Lisa Dekker uit Noordwijk schreef de Koning een brief waarin ze hem vroeg of hij zich als Koning wilde blijven inzetten voor schoon water, door duidelijk te maken dat ballonen oplaten geen goed idee is. Esther Ouwehand las hun brief voor in de Kamer en steunt de tweeling bij hun acties. Nick en Lisa: “Ballonnen zijn slecht voor de natuur; ze komen in zee en op het land. Dieren eten ervan en gaan ervan dood. Ballonnen zijn wel feestelijk, maar een slecht idee.”

Gerelateerd nieuws

Motie: ontmoedig oplaten ballonnen

De regering moet gemeenten oproepen het oplaten van ballonnen actief te ontmoedigen. De Partij voor de Dieren heeft deze we...

Lees verder

Tweede Kamer wil bescherming Noordpool

Een Kamermeerderheid wil dat er niet naar gas en olie wordt geboord in de Arctische regio. Zij steunt een voorstel van de Par...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief