Tweede Kamer neemt motie aan voor Europees nert­sen­fok­verbod


30 juni 2009

Den Haag 30 juni 2009- Het wetsvoorstel voor een fokverbod op nertsen is vandaag aangenomen door de Tweede Kamer. Naast deze overwinning is ook de motie van de Partij voor de Dieren aangenomen die ervoor pleit dat Nederland zich sterk maakt voor een Europees verbod. Dit betekent dat de minister moet onderzoeken hoe ze het fokken van nertsen voor bont in heel Europa kan laten verbieden.

Nederland behoort met 4,7 miljoen nertsen op bijna 170 fokkerijen tot de grootste bontfokkers ter wereld. Na China en Denemarken telt Nederland de meeste pelsdieren. Elk jaar worden miljoenen nertsen vergast en de huiden vervolgens geƫxporteerd. De Partij voor de Dieren heeft zich sinds haar verkiezing in de Tweede Kamer niet aflatend ingezet voor een verbod en is dan ook zeer verheugd over het feit dat de Kamerleden daar vandaag mee hebben ingestemd. Naast de PvdA, SP, GroenLinks en D66 stemde ook de PVV voor het verbod. Het CDA, de VVD, de ChristenUnie en de SGP vrezen dat de fokkers in financiƫle problemen zullen komen.

De Partij voor de Dieren had het liefst gezien dat Nederland per direct stopt met het fokken van nertsen voor bont. Mensen hebben het recht niet om levende wezens die pijn, angst en stress kunnen ervaren aan zulke grote martelingen bloot te stellen, puur voor het dragen van hun vel. Helaas was voor dat voortstel geen steun. Als het vandaag aangenomen wetsvoorstel door de Eerste Kamer wordt goedgekeurd zal de laatste fokker in 2018 naar een andere bedrijfsvoering moeten omzien. Nu de motie voor een Europees verbod is aangenomen hoopt de Partij voor de Dieren snel van de minister te horen wat haar inzet zal zijn om andere Europese landen te winnen voor een pelsdierfokverbod.

De behandeling van het wetsvoorstel voor een verbod op de nertsenhouderij heeft enkele maanden in beslag genomen. Lees hier de bijdragen van de Partij voor de Dieren aan de debatten:
Bijdrage eerste termijn
Bijdrage tweede termijn

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief