Tweede Kamer kan voorbeeld nemen aan Center Parcs


14 februari 2008

Vakantiepark stopt met foute vis in haar restaurants. De 11.000 gasten die dagelijks in de restaurants van Center Parcs eten, kunnen voortaan alleen nog kiezen uit soorten die niet op de rode lijst van de Viswijzer staan. De Viswijzer is een initiatief van het WereldNatuurFonds en Stichting Noordzee om consumenten inzicht te geven in de mate duurzaamheid van de vis in de winkel. Stichting De Noordzee beoordeelt vissen, schaal- en schelpdieren en kijkt waar de vis vandaan komt en hoe de vis is gevangen. Alle soorten hebben een groene, oranje of rode kleur gekregen in de folder. Vis met een groene beoordeling is Goede VIS. In de online viswijzer is te zien welke soorten dat zijn.

De Partij voor de Dieren is verheugd dat Center Parcs als eerste vakantiepark besloten alle vissoorten uit de rode kolom van de VISwijzer van het menu te verwijderen in alle vakantieparken in Nederland, Belgiƫ en Duitsland. Daarmee laat het bedrijf zien maatschappelijk verantwoord ondernemen serieus te nemen. Zij gaat daarmee verder dan de Tweede Kamer, die nota bene een maatschappelijke voorbeeldfunctie heeft. Het CDA, de PVDA, de ChristenUnie, de PVV, de SGP en de VVD stemden afgelopen zomer in de Tweede Kamer nog tegen een motie van de Partij voor de Dieren om de bedreigde vissoorten van het menu van de Kamerrestaurants te halen. Omdat het beschermen van de natuur onze individuele verantwoordelijkheid is, vroeg de Partij voor de Dieren een hoofdelijke stemming aan over de motie. De motie werd afgewezen met 35 voor en 109 stemmen tegen. Opmerkelijk was het stemgedrag van Diederik Samsom, oud Greenpeace medewerker en Harm Evert Waalkens, oud dierenbeschermer van het jaar, die beiden tegen stemden.

Center Parcs heeft een aantal vissoorten zijn van het menu gehaald zoals paling, diverse tonijnsoorten, schol, tong, en Noordzee-kabeljauw. Deze soorten zijn overbevist en/of hebben veel bijvangst. In totaal is het aantal vissoorten op de menukaart teruggebracht tot circa 45 vissoorten in plaats van de 92 vissoorten die er eerst op stonden.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief