Kamer­vragen over doden Roemeense honden


11 september 2013

De Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld over een aangenomen wet in Roemenië die massale doding van loslopende honden mogelijk maakt. Om de vermeende zwerfdierenproblematiek op te lossen, stemde het Roemeense parlement gisteren massaal in met een wet die het mogelijk maakt om de zwerfhonden willekeurig weg te vangen, te doden door vergiftiging, dood te slaan of te laten verhongeren in asielen.

In Roemenië leven zo’n drie miljoen zwerfhonden. De nieuwe wet zorgt ervoor dat zwerfhonden na een verblijf van 14 dagen in een asiel gedood kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat tienduizenden gezonde honden afgemaakt kunnen worden.

De Partij voor de Dieren wil dat de staatssecretaris van Economische Zaken en de minister van Buitenlandse Zaken het doden van de honden ter discussie stellen in Roemenië door in overleg te gaan met hun collega bij het Roemeense ministerie van Landbouw. Marianne Thieme: “Het is onbegrijpelijk dat de regering van Roemenië het toestaat dat honden worden doodgeslagen en zelfs meewerkt bij het verspreiden van gif. Het moet niet mogelijk zijn dat een dergelijke wrede aanpak uitgevoerd wordt in een lidstaat van de Europese Unie.”

Dierenwelzijnsorganisatie VIERVOETERS is een petitie gestart om de Roemeense regering te overtuigen om te stoppen met het doden van zwerfhonden. Teken de petitie hier. Ook op Piepvandaag.nl is een petitie gestart tegen het doden van Roemeense straathonden. Teken deze petitie hier.

In 2011 stelde de PvdD al Kamervragen over de barbaarse wijze waarop zwerfdieren in Roemenië worden gedood. Marianne Thieme heeft toen aan voormalig staatssecretaris Bleker gevraagd of hij zijn Roemeense collega wilde aanspreken op deze kwestie. Lees hier meer over de inzet van de Partij voor de Dieren voor de zwerfhonden in Roemenië:

Vragen over het doden van honden in Roemenië
Geschokt over massaal doden van zwerfhonden in Roemenië

Roemeense regering ziet af van massaal doden van zwerfhonden
Kamervragen over doden Roemeense straathonden
Vragen over het afmaken van straathonden in EU-lidstaat Roemenië

Gerelateerd nieuws

Toezicht op vlees weg bij slagers, terug naar overheid

De Tweede Kamer voert vandaag een debat met staatssecretaris Dijksma over de berichten dat vlees de slachthuizen verlaat met ...

Lees verder

Steun actie tegen onnodig doodschieten van damherten

Partij voor de Dieren Amsterdam voert actie tegen het plan van het Amsterdamse College van burgemeester en wethouders om damh...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief