Tijgertje Sanny: Partij voor de Dieren maakt zich grote zorgen over afmaak­beleid circussen


24 september 2010

Den Haag, 24 september 2010, De Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld over het tijgertje Sanny. Eerder ontving de partij het verontrustende bericht dat het pasgeboren welpje vanwege zijn oogafwijking afgemaakt zou worden door circus Belly Wien. Na een publieksactie op Radio 2 is besloten om het dier te opereren. Esther Ouwehand vindt het vreemd dat het circus Belly Wien een publieke actie nodig heeft om het leven van het dier te sparen en is van mening dat het circus op een onzorgvuldige manier heeft gehandeld. Het Kamerlid maakt zich grote zorgen over het welzijn van wilde dieren en het fok en afmaakbeleid in circussen en roept de minister ter verantwoording.

Volgens wetenschappelijk onderzoek kunnen wilde dieren niet op een welzijnsvriendelijke manier in circussen gehouden worden. Verschillende landen hebben daarom al een verbod ingesteld op het gebruik van wilde dieren in circussen. De Nederlandse regering wil hier echter nog niet aan. De Partij voor de Dieren vindt dat elementaire dierenwelzijnbepalingen minstens voorwaarde moeten zijn voor het verkrijgen van een vergunning om op te treden. Circus Belly Wien is al eerder in opspraak geraakt en zou wat de Partij voor de Dieren betreft geen vergunning mogen krijgen voor optredens in Nederland. Volgens Ouwehand werkt het fokken van dieren door circussen wanpraktijken in de hand.

De Partij voor de Dieren verzet zich sinds jaar en dag tegen het gebruik en het fokken van wilde dieren in het circus. De partij vindt het vermaken van mensen geen rechtvaardiging voor het opsluiten van dieren en ze te trainen om diverse vormen van onnatuurlijk gedrag te vertonen. ‘Een dier dwingen om kunstjes te doen getuigt van weinig respect voor het dier en het is onverteerbaar dat een dier een spuitje krijgt vanwege een oogafwijking. Blijkbaar heeft een dier alleen maar bestaansrecht als het geld oplevert’, aldus Esther Ouwehand.

Klik hier voor de Kamervragen

Gerelateerd nieuws

Verburg: Reclame voor antibiotica veehouderij is verboden

De Partij voor de Dieren heeft wederom succes geboekt in haar strijd tegen het hoge gebruik van antibiotica in de intensiev...

Lees verder

Hondenbezitter draait op voor overheidsfalen dierenopvang

Den Haag, 27 september 2010 -De Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld over het verhogen van de hondenbelasting in...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief