Honden­be­zitter draait op voor over­heids­falen dieren­opvang


27 september 2010

Den Haag, 27 september 2010 -De Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld over het verhogen van de hondenbelasting in het Zeeuwse plaatsje Veere om de opvang van zwerfdieren te bekostigen. Esther Ouwehand vindt het onrechtvaardig dat een willekeurige groep burgers opdraait voor de kosten van een algemene overheidstaak, terwijl de gezelschapsdierensector, die de opvangproblematiek mede in stand houdt, volledig uit de wind gehouden wordt.

Volgens het Kamerlid wordt het tijd dat de sector verantwoordelijk wordt gesteld voor hun aandeel in de problematiek. ‘Door schattige konijntjes op ooghoogte van kinderen te plaatsen lokken zij bewust impulsaankopen uit, met alle gevolgen van dien. Uit de honderden miljoenen die de sector verdient aan gezelschapsdieren, kunnen fokkers, handelaren, dierenspeciaalzaken en tuincentra best een bijdrage storten in een fonds voor de opvang van dieren’, aldus Ouwehand.

De Partij voor de Dieren vindt het belangrijk dat er een structurele oplossing wordt gevonden voor de opvangproblematiek en werkt daarom aan een initiatiefnota. De partij wil, naast een goed en landelijk opvangbeleid, maatregelen om impulsaankopen zoveel mogelijk te voorkomen. Zo wil Ouwehand het aantal plaatsen waar dieren mogen worden verkocht sterk beperken: markten, tuincentra en internet zijn wat de Partij voor de Dieren betreft geen plekken waar een zorgvuldige afweging voor de aanschaf van een dier tot stand komt.

Om de opvang van dieren te kunnen bekostigen wil de partij een opvangfonds, waarin fokkers en handelaren een bijdrage per verkocht dier in moeten storten. Esther Ouwehand: ‘Door het opvangfonds wordt de verantwoordelijkheid voor de problematiek bij de sector gelegd. Het is niet meer dan redelijk dat de sector die miljoenen verdient aan de handel in gezelschapsdieren ook voor de financiële basis zorgt voor de opvang van deze dieren. Bovendien zullen impulsaankopen door de hogere aankoopprijs worden afgeremd, waardoor de kans dat een dier wordt afgestaan kleiner wordt. De overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen en deugdelijk beleid maken voor gezelschapsdieren, in plaats van de rekening van haar falen neer te leggen bij mensen die toevallig een hond hebben’.

Klik hier voor de Kamervragen
Klik hier voor de Initiatiefnota

Gerelateerd nieuws

Tijgertje Sanny: Partij voor de Dieren maakt zich grote zorgen over afmaakbeleid circussen

Den Haag, 24 september 2010, De Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld over het tijgertje Sanny. Eerder ontving de...

Lees verder

ESBL-kippen: minister Verburg en Klink ter verantwoording naar de Kamer

Den Haag, 28 september 2010 - Marianne Thieme roept minister Verburg en minister Klink ter verantwoording naar de Kamer om ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief