Thieme wil parle­men­taire enquête Q-koorts


19 juni 2012

Marianne Thieme pleit voor een parlementaire enquête naar de manier waarop de rijksoverheid met de Q-koortsuitbraak is omgegaan. Thieme wil van het kabinet weten waarom het zo lang gewacht heeft met maatregelen om de Q-koortsuitbraak te voorkomen. Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer presenteerde dinsdag een rapport dat het falen van het kabinetsbeleid en het actief frustreren van onderzoek daarnaar pijnlijk duidelijk maakte.

Q-koorts maakte veel slachtoffers onder mensen en dieren. Tenminste 25 mensen overleden en tienduizenden anderen raakten besmet, naar schatting honderden werden chronisch ziek. Om de uitbraak in te dammen, werden op besmette bedrijven meer dan 50.000 drachtige geiten en schapen gedood. De bacterie bleef lang in het milieu, verspreidde zich via de lucht en bleek soms dramatische gevolgen te hebben.

Al sinds de uitbraak van de Q-koorts in 2007 maakt de Partij voor de Dieren zich sterk voor de slachtoffers. Thieme pleitte destijds onder meer voor een fok- en transportverbod en heeft een motie ingediend om de slachtoffers te compenseren. De Partij voor de Dieren pleitte al eerder voor een parlementaire enquête over de Q-koorts, maar kreeg daarvoor eerder onvoldoende steun.

Marianne Thieme: “De onderste steen moet boven. Het mag niet gebeuren dat economische belangen opnieuw prevaleren boven de veiligheid van inwoners van dit land.” Een van de vragen die Marianne Thieme eveneens beantwoord wil zien is waarom de Nederlandse bevolking nauwelijks gewaarschuwd is, terwijl reizigers vanuit de VS en Brazilië door de gezondheidsautoriteiten in die landen wel gewaarschuwd werden tegen de gevaren die ze als toerist in Nederland liepen wegens de uitbraak van Q-koorts.

De Tweede Kamer gaf afgelopen week al aan snel een debat over de Q-koorts te willen voeren.

Gerelateerd nieuws

Eerste Kamer verwerpt wetsvoorstel tegen onverdoofd ritueel slachten

De Eerste Kamer heeft vandaag het wetsvoorstel om onverdoofd ritueel slachten te verbieden verworpen. Was in de Tweede kame...

Lees verder

Partij voor de Dieren presenteert eerste multimediale partijprogramma ter wereld

De Partij voor de Dieren heeft vandaag haar concept van het eerste multimediale partijprogramma ter wereld gepresenteerd. Een...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief