Eerste Kamer verwerpt wets­voorstel tegen onver­doofd ritueel slachten


19 juni 2012

De Eerste Kamer heeft vandaag het wetsvoorstel om onverdoofd ritueel slachten te verbieden verworpen. Was in de Tweede kamer een zeer ruime meerderheid van PvdA, VVD, D66, GroenLinks, SP, PVV en PvdD voor de wet, in de Eerste Kamer stemden naast de Christelijke partijen ook de senatoren van VVD, PvdA en D66 tegen het wetsvoorstel. Daarnaast stemden 3 van de 5 GroenLinks-senatoren tegen de wet.

Senator Koffeman van de Partij voor de Dieren gaf aan dat de discussie over het onverdoofd slachten in een kantelbox terecht gekomen is. De rabbinale rechtbank wijst het convenant van staatssecretaris Bleker af, de kosjere slachters willen naar de rechter om een verbod op het convenant te vragen, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde zegt dat er nauwelijks een verbetering van dierenwelzijn optreedt bij invoering van het convenant en dat dierenartsen in gewetensnood gebracht kunnen worden.

Het convenant is geen alternatief voor het wetsvoorstel, en vormt in feite niet meer dan een doekje voor het bloeden. Thieme voelt zich zeer gesterkt door de stroom van adhesiebetuigingen die na de stemming in de Eerste Kamer bij de Partij voor de Dieren zijn binnengekomen. Er zal na de verkiezingen een nieuw wetsontwerp worden ingediend, waarin rekening gehouden wordt met de bezwaren in de Eerste kamer, maar waarmee aan het onverdoofd slachten alsnog een einde komt.

Thieme: “Religie mag geen vrijbrief zijn voor ernstig, onnodig en vermijdbaar dierenleed. We zullen sterker terugkomen na de verkiezingen en alsnog een meerderheid zoeken voor ons voorstel. Daarom is het van het grootste belang dat het maatschappelijk debat over het onverdoofd slachten in volle hevigheid gevoerd blijft worden.”

Gerelateerd nieuws

Geen vissers in zeereservaat!

De Partij voor de Dieren wil het mogelijk maken om vissers te weren uit beschermde natuurgebieden op de Noordzee. Een amen...

Lees verder

Thieme wil parlementaire enquête Q-koorts

Marianne Thieme pleit voor een parlementaire enquête naar de manier waarop de rijksoverheid met de Q-koortsuitbraak is omgega...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief