Thieme: Verschil Kunduz-akkoord en Cats­huis­ak­koord is 48 uur en groen cadeau­pa­piertje


29 mei 2012

De Kamer debatteerde dinsdag over het Kunduz-akkoord, dat inmiddels al een groot aantal andere namen heeft gekregen. Dat je binnen 48 uur een Catshuisakkoord met succes zou kunnen ombouwen tot iets veel beters was duidelijk te hoog gegrepen. Te mooi om waar te zijn, en daarom een sprookje. D66, GroenLinks en CU zetten hun handtekening onder nog steeds onaanvaardbare natuurbezuinigingen die ervoor zullen zorgen dat we de Europese verplichtingen en doelstellingen op natuurgebied niet zullen halen.

Een substantieel deel van de 200 miljoen aan vermindering van natuurbezuinigingen is allang geclaimd door de veehouderij voor extra uitbreiding. Dat is geen extra geld voor de natuur, maar ordinair kiezersbedrog. Net als de invoering van accijns op rode diesel, dat voor een aanzienlijk deel gecompenseerd wordt in de vorm van subsidies op potdichte megastallen. “Dit soort woordspelletjes doen de geloofwaardigheid van de politiek geen goed,” constateerde fractievoorzitter Marianne Thieme tijdens het debat.

Er is vooral sprake van ernstige lastenverzwaring. Op de verkeerde plaats, ongericht en onvoldoende gemotiveerd. Treinforensen hebben zich jarenlang als makke schapen laten vervoeren in overvolle NS-wagons. Ze hebben de ‘excuses voor het ongemak’ gelaten over zich heen laten komen bij uitgevallen treinen, vertragingen, sein- en wisselstoringen. Maar ze bleven per trein reizen, omdat ze dachten daarmee iets goeds te doen. Het is voor treinforensen een klap in het gezicht om nu te moeten horen dat hun reiskostenvergoeding belast zal gaan worden. Mensen moeten maar verhuizen, zegt de coalitie. Een volkomen gebrek aan realiteitszin nu de woningmarkt compleet op slot zit. Thieme: “Er wordt gejuicht over een vermindering van de verslechtering, terwijl er een mogelijkheid lag om de crisis als keerpunt te benutten. Dat gaan we met hulp van de kiezer na 12 september alsnog doen!”

Lees hier de bijdrage van Marianne Thieme

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Spies moet vergunning geitenboerderij vernietigen

Demissionair minister Spies moet zo snel mogelijk de vergunning vernietigen die is verleend voor de bouw van een geitenstal...

Lees verder

Schiphol mag ganzen vergassen

De Noord-Hollandse fractie van de Partij voor de Dieren heeft gedeputeerde J. Bond in een open brief opgeroepen om geen ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief