Spies moet vergunning geiten­boer­derij vernie­tigen


24 mei 2012

Demissionair minister Spies moet zo snel mogelijk de vergunning vernietigen die is verleend voor de bouw van een geitenstal in Landerd. Daar heeft de Partij voor de Dieren om gevraagd omdat er in Noord Brabant sinds de uitbraak van Q-koorts in 2009 een verbod geldt op de bouw van geitenboerderijen. De vergunning die de gemeente Landerd heeft verleend aan de geitenstal is daarmee onrechtmatig.

De vergunning betreft een forse uitbreiding van een bestaande geiten- en schapenhouderij in de provincie Noord Brabant. In die provincie geldt sinds 2009 ook al een bouwverbod van geiten- en schapenbedrijven. Daartoe werd besloten omdat geitenhouders de bouw en uitbreiding van hun stallen wilden voortzetten, ondanks de serieuze gevolgen voor de volksgezondheid van de uitbraak van Q-koorts in 2010. Die bouwstop werd onlangs door de provincie verlengd tot 2013 vanwege de gezondheidsrisico’s van omwonenden. Daarbij geldt er een moratorium op de bouw van megastallen in Nederland, waar de Tweede Kamer om heeft gevraagd.

Marianne Thieme: "Deze vergunning voor de bouw van een grote geitenstal, nota bene in de gemeente waar de gevaarlijke Q-koortsbacterie tenminste 200 mensen ziek heeft gemaakt, moet zo snel mogelijkdoor de minister worden ingetrokken."

Ook de provincie Noord Brabant wil dat de vergunning wordt vernietigd. De gemeenteraad van Landerd vergaderde donderdag over de vergunning.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren: huidig ESM-verdrag onacceptabel

Het ondemocratische ESM-verdrag moet niet worden goedgekeurd door de Nederlandse regering. Er dient een referendum te komen...

Lees verder

Thieme: Verschil Kunduz-akkoord en Catshuisakkoord is 48 uur en groen cadeaupapiertje

De Kamer debatteerde dinsdag over het Kunduz-akkoord, dat inmiddels al een groot aantal andere namen heeft gekregen. Dat je...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief