Schiphol mag ganzen vergassen


29 mei 2012

De Noord-Hollandse fractie van de Partij voor de Dieren heeft gedeputeerde J. Bond in een open brief opgeroepen om geen ontheffing te verlenen om ganzen te laten vergassen. Ondanks deze oproep heeft Gedeputeerde Staten op donderdag 31 mei ’12 hiervoor toch toestemming verleend. In een straal van 10 kilometer rond Schiphol mogen de komende zes weken ganzen worden gedood. De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen over de veiligheid van het vliegverkeer, maar deze maatregel gaat de veiligheid niet verbeteren, integendeel. Om botsingen tussen ganzen en vliegtuigen te voorkomen zijn veel gerichter maatregelen nodig dan het domweg doden van dieren. De ganzen gaan dan voor niets een akelige dood tegemoet.

De Partij voor de Dieren zal er bij Gedeputeerde Staten op aandringen op korte termijn nu eindelijk wel voortvarend de maatregelen te nemen die echt helpen de vliegveiligheid te verbeteren, zoals het stoppen met het voeren van ganzen bij Schiphol door voor vogels aantrekkelijke landbouwgewassen toe te staan en het onderploegen van oogstresten niet verplicht te stellen. Zodat dit ook echt de laatste keer is dat ganzen worden vergast.

Het vergassen van ganzen veroorzaakt buitensporig veel dierenleed. CO2 is een bijtend gas en leidt tot een pijnlijke dood. Bovendien moeten de dieren worden opgejaagd en gevangen in een container op een moment dat ze niet kunnen vliegen omdat ze in de rui zijn, met alle stress van dien.

Gerelateerd nieuws

Thieme: Verschil Kunduz-akkoord en Catshuisakkoord is 48 uur en groen cadeaupapiertje

De Kamer debatteerde dinsdag over het Kunduz-akkoord, dat inmiddels al een groot aantal andere namen heeft gekregen. Dat je...

Lees verder

Partij voor de Dieren presenteert conceptkandidatenlijst

Het partijbestuur van de Partij voor de Dieren presenteert vandaag de conceptkandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezin...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief