Thieme spreekt ambas­sadeur Roemenië over massale doding zwerf­honden


19 september 2013

Marianne Thieme bezoekt morgen de ambassadeur van Roemenië om te spreken over de massale dood van zwerfhonden die momenteel plaatsvindt in Roemenië. Om de vermeende zwerfdierenproblematiek op te lossen, stemde het Roemeense parlement in met een wet die het mogelijk maakt om de zwerfhonden willekeurig weg te vangen, te doden door vergiftiging, dood te slaan of te laten verhongeren in asielen. Deze wet is in strijd met de Europese regelgeving.

Thieme stelde eerder Kamervragen over een aangenomen wet in Roemenië die massale doding van loslopende honden mogelijk maakt. In Roemenië leven zo’n drie miljoen zwerfhonden. De nieuwe wet zorgt ervoor dat zwerfhonden na een verblijf van 14 dagen in een asiel gedood kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat tienduizenden gezonde honden afgemaakt kunnen worden.

De Partij voor de Dieren wil tevens dat de staatssecretaris van Economische Zaken en de minister van Buitenlandse Zaken het doden van de honden ter discussie stellen in Roemenië door in overleg te gaan met hun collega bij het Roemeense ministerie van Landbouw. Marianne Thieme: “Het is onbegrijpelijk dat de regering van Roemenië het toestaat dat honden worden doodgeslagen en zelfs meewerkt bij het verspreiden van gif. Het moet niet mogelijk zijn dat een dergelijke wrede aanpak uitgevoerd wordt in een lidstaat van de Europese Unie.”

In 2011 stelde de PvdD al Kamervragen over de barbaarse wijze waarop zwerfdieren in Roemenië worden gedood. Marianne Thieme heeft toen aan voormalig staatssecretaris Bleker gevraagd of hij zijn Roemeense collega wilde aanspreken op deze kwestie.

Gerelateerd nieuws

Prinsjesdag: plezierjacht en plastic soep in de ban

De leden van de Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Dieren benutten Prinsjesdag om aandacht te vragen voor het einde va...

Lees verder

Platform Duurzame en Solidaire Economie brengt boek Méér! onder aandacht politiek

Het Platform Duurzame en Solidaire Economie (PDSE) vroeg op 16 september in een petitie aan de Tweede Kamer de Macro Economis...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief