Prins­jesdag: plezier­jacht en plastic soep in de ban


17 september 2013

De leden van de Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Dieren benutten Prinsjesdag om aandacht te vragen voor het einde van de plezierjacht en de problemen van plastic soep in onze zeeën. Marianne Thieme draagt bij wijze van Droom voor de Koning het tenue van een tot inkeer gekomen jager, gebaseerd op de Hubertuslegende, om haar initiatiefnota tegen de plezierjacht kracht bij te zetten. Esther Ouwehand draagt een haaraccessoire gemaakt van gerecyclede PET-flessen, waarmee zij aandacht vraagt voor de plastic soep die onze zeeën en oceanen letterlijk vergiftigt.

Marianne Thieme is gekleed in een robe manteau van jagersstof, ontworpen door Erny van Reymersdal. Het tenue heeft een aantal bijzondere details: de nestels aan de voorzijde zijn behangen met jagerstokens, zoals een paard en afbeeldingen van (nog) bejaagbare dieren, geflankeerd door gebroken jachtgeweren. Op haar hoed en rug zijn emblemen te zien met een afbeelding van Len Munnik: een vosje dat angstig voor een schietschijf staat.

Thieme: “Elk jaar worden twee miljoen landgenoten doodgeschoten voor de lol van een handjevol jagers, onder wie onze Koning. Het voor de lol doden van dieren zal verboden moeten worden, zeker nu een overgrote meerderheid van parlement en bevolking deze achterhaalde hobby afwijst.” Marianne Thieme zal nog dit jaar een initiatiefwet en een initiatiefnota presenteren die als doel hebben de jacht drastisch in de perken.

Naast haar droom voor de Koning, zal Marianne Thieme een Droomrede uitspreken met nieuwe perspectieven voor onze vastgelopen economie, die zoveel burgers in uitzichtloze omstandigheden heeft gebracht. De Droomrede zal vanaf vanavond 20.00 uur worden uitgezonden via het youtube-kanaal van de Partij voor de Dieren.

Esther Ouwehand draagt een tweedehands jurk en een haaraccessoire van gerecyclede PET-flessen, ontworpen door Anne-Katrien Ausems. Ze vraagt daarmee aandacht voor de plastic soep. In onze oceanen en zeeën drijft steeds meer plastic afval. Door de zee en de zon vallen deze plastics in kleine deeltjes uit elkaar. De deeltjes veranderen het zeewater in een wereldwijde ‘soep’ van microplastics. De oceanen beslaan 72% van het aardoppervlak en zijn onze belangrijkste zuurstofleveranciers. Allerlei dieren die in of van de zee leven en zelfs het kleine zoöplankton zien plastic afval en microplastics voor voedsel aan. Hiermee dringt het vaak giftige afval onze voedselketen binnen.

Aan de zijde van Esther Ouwehand loopt vandaag Freddie Aldershoff (16) van de Plastic Soup Foundation. Ouwehand nodigde haar uit om samen aandacht te vragen voor de toenemende verontreiniging door plastics. Freddie draagt een jurk die is gemaakt van plastic draagtassen. Wereldwijd worden er per jaar ongeveer 1 triljard plastic tasjes gebruikt. Dat zijn meer dan één miljoen tasjes per minuut. Een plastic tasje wordt vaak eenmalig gebruikt en heeft een gemiddelde ‘levensverwachting’ van 15 minuten.

Esther Ouwehand: “De oceanen zijn de longen van de aarde: de helft van alle zuurstof die we inademen danken we aan de zee. Maar plastic troep maakt de oceanen kapot. Nederland levert daaraan een grote bijdrage. Elke 24 uur stroomt er twee vierkante kilometer plastic troep door de Maas naar zee. Ik vraag op Prinsjesdag aandacht voor de plastic soep en ben heel blij dat jongeren als Freddie helpen strijden tegen het zwerfafval dat onze oceanen verziekt."

Gerelateerd nieuws

Droomrede

Meer weten? Ga naar meer oplossingen via deze links: Welvaart zonder economische groei Zo lossen we de werkloosheid op Op...

Lees verder

Thieme spreekt ambassadeur Roemenië over massale doding zwerfhonden

Marianne Thieme bezoekt morgen de ambassadeur van Roemenië om te spreken over de massale dood van zwerfhonden die momenteel p...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief