Thieme helpt legkippen redden


5 oktober 2011


Op dierendag heeft fractievoorzitter Marianne Thieme van Partij voor de Dieren twintig kippen overhandigd aan vier adoptiefamilies. Deze kippen komen uit een legbatterij en zijn door de stichting Red een legkip gered van het slachthuis.

Kippen in de legbatterij zitten in draadgazenkooien. Een legkip heeft minder dan één A4tje leefruimte. Als de eierproductie na ongeveer een jaar afneemt, gaat de kip naar het slachthuis om te eindigen als soepkip. De stichting Red een legkip koopt de dieren op en zoekt een nieuw thuis voor hen. Na een jaar in een legbatterij zijn kippen zichtbaar gehavend; hun snavel is gekapt en ze zijn kaalgepikt en gestresst.

Marianne Thieme: “‘Red een legkip’ is een geweldig initiatief. Meer dan honderd kippen blijft een einde als soepkip bespaard. Zij krijgen nu het leven dat ze verdienen. Ik vind het heel belangrijk dat mensen nu kunnen zien hoe vreselijk kippen eraan toe zijn die hun leven moeten doorbrengen als legmachine in de bio-industrie. Daarom hoop ik dat veel meer mensen die daar de tijd en de ruimte voor hebben, zich zullen aanmelden als adoptiefamilie.” De stichting, waarvoor Charlotte Mutsaers ambassadeur is, redde al circa 150 kippen van de slacht.

Vanaf 2012 is de legbatterij verboden. De kippensector heeft nieuwe legbatterijsystemen ontwikkeld met namen als ‘verrijkte kooi’en ‘koloniehuisvesting”. De Partij voor de Dieren heeft bij motie een meerderheid van de Kamer achter zich gekregen om ook deze zogenaamde verrijkte kooien te verbieden. De koloniehuisvesting is helaas nog wel toegestaan.


www.redeenlegkip.nl

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief