Ouwehand vraagt maat­re­gelen tegen dolfij­nen­slachting


6 oktober 2011

Als Staatssecretaris Bleker belooft beter te kijken naar mogelijkheden om op te treden tegen dierenleed, lijkt dat een kleine stap. Maar in de strijd tegen de zinloze dolfijnenslachtpartijen bij de Faeroër-eilanden is elke stap voorwaarts van groot belang. De Partij voor de Dieren is dan ook blij met de tegemoetkoming van Bleker, die reageerde op Esther Ouwehand die de kwestie aan de orde steld tijdens het Algemeen Overleg Visserij. Haar eis: Europa moet in opstand komen tegen het massale slachtritueel dat elke zomer plaatsvindt bij de eilandengroep Faeroër, gelegen tussen Schotland en IJsland.

Wanneer de grienden –een beschermde dolfijnensoort- zich tijdens de zomermaanden verplaatsen van de ene plek naar de andere om naar voedsel te zoeken, lopen de dolfijnen onderweg groot gevaar ter hoogte van de Faeroër-eilanden. De bewoners van deze eilandengroep, die behoort tot het koninkrijk Denemarken, grijpen elke zomer de migratie van deze dolfijnen aan om 'een religieus overgangsritueel' uit te voeren. Dat ritueel bestaat eruit dat de dolfijnen met veel geweld een baai in worden gedreven, om ze vervolgens met scherpe messen te lijf te gaan tot de dood erop volgt. Met de overblijfselen van de dolfijnen gebeurt overigens niets. Experts hebben vastgesteld dat het vlees niet eetbaar is vanwege de hoeveelheid schadelijke stoffen die het bevat. Het gaat de Faeroërs dus puur om de gruwelijke daad zelf.

Vanzelfsprekend zijn er tegenstanders van deze religieuze praktijk. Sea Shepherd voerde campagne bij de Deense Faeroer Eilanden, door afgelopen zomer deel te nemen aan een actie onder de naam Operation Ferocious Isles, tegen de barbaarse griendenjacht. Gedurende 3 maanden wist de actiegroep de dolfijnen te beschermen tegen het bloederige ritueel, door op de boot Brigitte Bardot –die Ouwehand onlangs bezocht in Amsterdam- de kust in de gaten te houden. Binnen een week nadat de boot met actievoerders de eilanden verliet, hebben de Faeroërs echter opnieuw ruim honderd dieren afgeslacht. In 2010 werden eveneens duizenden dolfijnen slachtoffer van de lugubere traditie.

Op aandringen van Esther Ouwehand, die eerder al Kamervragen stelde over het onderwerp, heeft toenmalig minister Verburg de Faeroër en Denemarken aangesproken op de slachtpartij. Zonder resultaat. De Partij voor de Dieren denkt dat er meer mogelijk is dan louter in gesprek treden met de bloeddorstige Faeroërs. Zo dreigt de EU bijvoorbeeld met sancties wanneer Denemarken of de Faeroër-eilanden omdat ze zich niet houden aan de afspraken over de makreelvisserij. Esther Ouwehand: “Als zoiets voor makreel kan, dan kan het toch zeker ook wel voor Grienden?”

Om de staatssecretaris te inspireren zich tot het uiterste in te spannen voor de dolfijnen, overhandigde het Partij voor de Dieren-Kamerlid hem de dvd van de met een Oscar bekroonde documentaire The Cove; waarin de strijd tegen dolfijnenslachtingen centraal staat.

Staatssecretaris Bleker beloofde Ouwehand om opnieuw te gaan kijken naar de mogelijkheden om de Faeroër verder onder druk te zetten en hen te dwingen de slachtingen te stoppen. Over zijn bevindingen zal hij de Kamer binnenkort informeren. Esther Ouwehand: “Denemarken maakt deel uit van de Europese Unie, dus indirect profiteren de inwoners van de Faeroër eilanden van EU-subsidies. Dat betekent dat we kunnen eisen dat de Faeroërs ophouden met de gruwelijke slachting van dolfijnen en dat ze zich houden aan de Europese verdragen die het opzettelijk doden van deze zeezoogdieren verbiedt. Ik hoop op daadkracht bij Bleker.”

Het protest gaat door! Klik hier om een protestmail te sturen

Gerelateerd nieuws

Thieme helpt legkippen redden

Op dierendag heeft fractievoorzitter Marianne Thieme van Partij voor de Dieren twintig kippen overhandigd aan vier adopti...

Lees verder

Opinie: Gezocht: een onpartijdige onderkoningin

Zeer binnenkort zal minister Donner in overleg met de Minister President een advertentie plaatsen in de Staatscourant, met ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief