Te weinig aandacht voor risico rhin­o­pneu­monie


6 maart 2012

Er moet een meldplicht komen voor het besmettelijke rhinopneumonievirus bij paarden zodat er zicht komt op plekken waar het risico op besmetting hoog is. Daar heeft de Partij voor de Dieren om gevraagd bij Staatssecretaris Bleker van Landbouw. Door een meldplicht in te stellen wordt de kans kleiner dat het besmettelijke virus zich snel over het hele land verspreidt en dat kan veel paardenleed voorkomen.

De afgelopen dagen zijn paarden in heel Nederland besmet geraakt door het rhinopneumonievirus. Dit virus kan leiden tot nare ontstekingen aan de luchtwegen, maar in ernstiger varianten kan het ook het zenuwstelsel van het dier aantasten. Het virus blijkt zelfs dodelijk te zijn: dit jaar alleen heeft het virus al aan drie paarden het leven gekost. Tot nu toe is er echter weinig aandacht voor de risico’s die paardeneigenaren lopen op besmetting van hun dier met het rhinopneumonievirus. Een meldplicht zou ervoor te zorgen dat paardeneigenaren eerder en beter op de hoogte zijn van het gevaar dat zij lopen op besmetting van de dieren.

Esther Ouwehand: “Paardeneigenaren maken zich terecht enorme zorgen om de gezondheid van hun dier. Door een meldplicht in te stellen, kan heel eenvoudig inzichtelijk gemaakt worden waar het gevaar zich bevindt. Dan is meteen duidelijk waar paarden beter niet kunnen komen en is de kans dat het virus zich verspreidt een stuk kleiner.”

Lees hier de Kamervragen die Esther Ouwehand stelde.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief