Partij voor de Dieren wil groene 'make-over' van het school­plein


3 maart 2012

De Partij voor de Dieren wil een groene metamorfose van de schoolpleinen en speeltuinen in Nederland. Veel plekken die bedoeld zijn als speelplaats zijn nu saai en troosteloos ingericht. Dat is niet alleen maar jammer voor de kinderen; het heeft ook grote gevolgen voor hun gezondheid. Kinderen met weinig natuurlijke speelgelegenheden blijken veel vaker last te hebben van depressie, overgewicht en andere ziektes dan kinderen die volop kunnen ravotten in het groen. Esther Ouwehand, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, zal minister Schippers (VWS) maandag, tijdens het debat over het gezondheidsbeleid van dit kabinet, oproepen tot een groene 'make-over' van de belangrijkste speelplaatsen voor kinderen: het schoolplein en de speeltuin in de buurt.

Natuur is waardevol in zichzelf maar speelt ook een niet te onderschatten rol bij de gezondheid van mensen. Het kabinet Rutte negeert die feiten; het kabinet werkt niet alleen aan een desastreuze afbraak van natuurgebieden, maar ook het groen in en om de stad komt door het kabinetsbeleid onder druk te staan. Die ontwikkeling is fnuikend voor de volksgezondheid. Keer op keer wijst onderzoek uit dat een groene leefomgeving cruciaal is en dat mensen veel gezonder zijn als zij in het dagelijks leven in contact komen met (stads)natuur. Vooral voor opgroeiende kinderen is dat van groot belang. Terwijl de minister zich het hoofd lijkt te breken over de vraag hoe ze de overgewicht-epidemie in toom kan houden, is allang bekend dat een groene leefomgeving zorgt voor 15 procent minder overgewicht.

Kinderen blijken veel vaker en langer buiten te spelen als er groene en natuurlijke speelplaatsen in de buurt zijn. Behalve dat voldoende groen in de leefomgeving de kans op overgewicht vermindert, leveren groene schoolpleinen en speeltuinen een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen. Zo biedt een natuurlijke speelplaats veel meer ruimte voor vrij spel en creativiteit, wat positieve effecten heeft op het zelfvertrouwen en op de ontwikkeling van vaardigheden als abstract denkvermogen. Verschillende scholen en speeltuinverenigingen hebben laten zien dat het creƫren van natuurlijke speelplaatsen niet moeilijk hoeft te zijn: op diverse schoolpleinen en speeltuinen in Nederland prikkelen bomen, struiken en slootjes inmiddels de kinderfantasie. De Partij voor de Dieren gunt alle kinderen een gezonde en uitdagende speelomgeving en vraagt minister Schippers in actie te komen om de groene metamorfose van schoolplein en speeltuin te stimuleren.

De Partij voor de Dieren is samen met belangrijke experts en adviesorganen groot voorstander van een goed preventiebeleid omdat dit cruciaal is voor de volksgezondheid. Naast investeren in een groene en gezonde leefomgeving -zonder ziekteverwekkende bio-industrie en gevaarlijk landbouwgif- zou het kabinet actief moeten inzetten op de ontmoediging van een ongezonde leefstijl. Zo vindt de Partij voor de Dieren het onbestaanbaar dat het kabinet de vergoeding voor hulp bij stoppen met roken en dieetadvisering heeft geschrapt. De partij wil die maatregelen terugdraaien. Esther Ouwehand pleit verder voor invoering van een vettaks die de overconsumptie van ongezond voedsel terug kan helpen dringen.


Lees hier de motie die de Partij voor de Dieren indiende.
Lees hier de volledige bijdrage.

Gerelateerd nieuws

Rust voor drachtige zwijnen

Aan het doodschieten van drachtige en zogende zwijnen moet een einde komen. Tweede Kamerlid Anja Hazekamp heeft daarom sta...

Lees verder

Te weinig aandacht voor risico rhinopneumonie

Er moet een meldplicht komen voor het besmettelijke rhinopneumonievirus bij paarden zodat er zicht komt op plekken waar het...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief