Te lage straf voor doodslaan van katten


7 september 2009

De Partij voor de Dieren is verontwaardigd over de lage straf die een man kreeg voor het doodslaan van drie katten. De dader doodde zijn eigen katten op gruwelijke wijze en kreeg daar slechts een werkstraf van dertig uur voor opgelegd door de politierechter. De Partij voor de Dieren wil van de ministers van Landbouw en Justitie weten hoe zij de werkstraf beoordelen in relatie tot het voornemen om dierenbeulen strenger te straffen en stelde Kamervragen.

De dader verklaarde bij de politie dat hij van zijn drie katten afwilde. Samen met een vriend sloeg hij daarom zijn katten dood met een schep. Een gruwelijke daad waar een veel hogere straf tegenover hoort te staan. Een werkstraf van slechts dertig uur staat niet in verhouding met het voornemen van minister Verburg om dierenbeulen strenger te straffen. Vorige week stuurde de minister de Kamer daar nog een brief over.

Marianne Thieme: “Een taakstraf van dertig uur heeft geen afschrikwekkende werking naar andere dierenbeulen. Dit soort symbolische straffen zouden niet meer opgelegd moeten worden voor zware mishandeling van en doodslag op dieren”. De Partij voor de Dieren wil dat de ministers in overleg treden met het OM over de overwegingen om al dan niet in hoger beroep te gaan gelet op de verkeerde voorbeeldwerking die van het vonnis uit kan gaan.

Opmerkelijk is ook dat de verdachte niet verschenen is op de zitting en dat de vriend die hem hielp niet veroordeeld is. Wegblijven bij de zitting zou als een verzwarende omstandigheid moeten worden beschouwd. De Partij voor de Dieren wil ook van de ministers weten waarom de vriend niet veroordeeld is die de dader hielp bij het ombrengen van de katten. Het wordt tijd om de strafmaat voor dierenmishandeling flink te verhogen en de handhaving daarvan meer prioriteit te geven.

Klik hier voor de Kamervragen.

Wij staan voor:

Wij zijn tegen:

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief