Strengere regels voor hobby­fokkers honden


11 juni 2013

Een meerderheid van de Kamer heeft vandaag een motie aangenomen voor het opnemen van strengere regels voor hobbyfokkers in de Wet Dieren. De Kamer wil dat niet alleen beroepsfokkers, maar ook de hobbyfokkers onder strengere regels gaan vallen. Dit is een belangrijke wijziging in de wet, omdat juist de hobbyfokkers fors bijdragen aan inteelt en extreme uiterlijke eigenschappen die het welzijn van dieren onaanvaardbaar aantasten.

Dieren met erfelijke afwijkingen die bewust worden doorgefokt, hebben vaak ernstige welzijnsproblemen. Ongeveer veertig procent van alle rashonden lijdt onder extreme uiterlijke kenmerken. Zo kunnen Bulldogs vaak nauwelijks normaal ademen door hun platte neus en Shar Peis hebben zoveel rimpels dat zij lijden aan verschillende huidaandoeningen en last hebben van eczeem en ontstekingen.

Meer dan 90 procent van de fokkers van rashonden zijn hobbyfokkers, hondeneigenaren die hun nestjes verkopen. Juist deze fokkers dragen door hun deelname aan hondententoonstellingen bij aan inteelt en uiterlijke eigenschappen waar het dier ernstig onder lijdt. De nieuwe regels moeten deze doorfok van honden voorkomen. De regels gelden ook voor andere dieren als (ras)katten, konijnen, papegaaien en paarden.

De Partij voor de Dieren strijdt al sinds haar entree in het parlement voor strenge maatregelen op het gebied van de dierenfokkerij en treedt daarin op als aanjager voor andere politieke partijen. Een Kamermeerderheid schaarde zich in 2011 achter een motie van Esther Ouwehand die de regering opdroeg strenge regels welzijnseisen te stellen aan het fokken. Nadat de uitvoering van die motie keer op keer werd uitgesteld, nam het kabinet halve maatregelen met het Besluit Gezelschapsdieren. De Partij voor de Dieren heeft geëist dat de Kamer het Besluit zou behandelen zodat er moties konden worden ingediend en de wet kon worden aangescherpt. Esther Ouwehand drong tijdens de behandeling van het Besluit aan op strikte normen voor de fok en een snellere aanpak van welzijnsproblemen in de fokkerij en kreeg een Kamermeerderheid achter dat pleidooi.

Het zag er naar uit dat de strengere regels niet zouden gelden voor hobbyfokkers. Nu de Kamer heeft ingestemd met een motie van de SP en PvdA die deze uitzondering schrapt, komt het einde aan het doorfokken van schadelijke raskenmerken eindelijk in zicht. Bekijk hier het opinieartikel van Marianne Thieme waarin zij dit aan de orde stelt.

Fokkerij mag nu alleen nog plaatsvinden wanneer sprake is van behoud van vitaliteit en fysieke gezondheid van het dier, conform de eerder aangenomen motie van de Partij voor de Dieren. Het welzijn van de dieren moet voorop staan, en niet de uiterlijke kenmerken van een ras.

Dieren mogen nooit worden gefokt puur op uiterlijke kenmerken en met negatieve gevolgen voor hun gezondheid. Esther Ouwehand: “Erfelijke aandoeningen en schadelijke raskenmerken staan al jaren met stip op nummer één als oorzaak van ernstig dierenleed bij rashonden. Het is onethisch om puur op uiterlijk te selecteren zonder rekening te houden met het welzijn van de dieren. We zijn blij dat een Kamermeerderheid hier nu een einde aan maakt”.

Gerelateerd nieuws

Verbod op pijnlijke ingrepen bij kippen, hanen en kalkoenen

Er komt een verbod op pijnlijke ingrepen bij kippen dankzij een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren. Zo knippen boe...

Lees verder

Bijengif uit schap na motie PvdD

De Tweede Kamer wil een verbod op de verkoop van bestrijdingsmiddelen die neonicotinoïden bevatten. Dit gif is gevaarlijk voo...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief