Bijengif uit schap na motie PvdD


11 juni 2013

De Tweede Kamer wil een verbod op de verkoop van bestrijdingsmiddelen die neonicotinoïden bevatten. Dit gif is gevaarlijk voor bijen en andere bestuivers zoals hommels en draagt bij aan de massale bijensterfte. Een meerderheid van de Kamer schaarde zich vandaag achter een motie van de Partij voor de Dieren voor een verbod op de verkoop van dit bijengif aan particulieren.

Bestuiving van gewassen door bijen en hommels is van essentieel belang voor de natuur en voor ons voedsel. Giftige bestrijdingsmiddelen, zoals neonicotinoïden, bedreigen al jaren het voortbestaan van deze onmisbare schakel in ons ecosysteem. Neonicotinoïden zijn bestrijdingsmiddelen waarin planten (zaden) worden ondergedompeld zodat de hele plant giftig wordt. Dit nieuwe type landbouwgif wordt door experts aangewezen als een belangrijke veroorzaker van de hoge sterfte onder bijen.

De Partij voor de Dieren pleit al sinds haar entree in de Tweede Kamer voor een verbod op deze bestrijdingsmiddelen. Eerder dit jaar steunde een Kamermeerderheid een motie van de Partij voor de Dieren voor een Europees verbod. Mede daardoor wordt de verkoop van drie soorten neonicotinoïden aan boeren en particulieren eind dit jaar aan banden gelegd. Dat gaat helaas maar om een klein deel van het grote aanbod van de gevaarlijke bestrijdingsmiddelen.

De Kamer steunde vandaag een motie van de Partij voor de Dieren waardoor ook de verkoop van andere neonicotinoïden aan particuliere klanten wordt verboden. Daarmee mogen ook producten zoals vlooienbandjes en mierenmiddelen waar het middel imidacloprid in zit niet meer verkocht worden. Dat is belangrijk, omdat wetenschappers erop wijzen dat de neonicotinoïden ook een bedreiging zijn voor de gezondheid van mensen. Bovendien komt het gif, bijvoorbeeld door het gebruik ervan in mierenkorrels, ook in de bodem terecht. Daar kan het worden opgenomen door bloeiende planten. Het verbod op de verkoop van neonicotinoïden aan particulieren zorgt ervoor dat mensen zelf niet meer ongewild bijdragen aan de hoge sterfte onder bijen.

Esther Ouwehand: “Veel mensen gebruiken bestrijdingsmiddelen in hun tuin die gevaarlijk zijn voor bijen en voor hun eigen gezondheid. Dit gif staat immers in tuincentra en doe-het-zelf zaken uitgestald alsof het om onschuldige producten gaat. De consument moet zelf de kleine lettertjes op het etiket uitpluizen om erachter te komen dat het gebruik van dit gif grote risico’s kent. Dit gevaarlijke gif moet nu uit de schappen gehaald worden. Dat is grote winst voor mens, dier en milieu”.

Gerelateerd nieuws

Strengere regels voor hobbyfokkers honden

Een meerderheid van de Kamer heeft vandaag een motie aangenomen voor het opnemen van strengere regels voor hobbyfokkers in de...

Lees verder

Kabinet schuift problematiek megastallen af op lokaal niveau

Staatssecretaris Dijksma heeft vandaag in een brief aan de Kamer haar visie op de veehouderij gegeven. Haar plannen verschill...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief