Verbod op pijnlijke ingrepen bij kippen, hanen en kalkoenen


11 juni 2013

Er komt een verbod op pijnlijke ingrepen bij kippen dankzij een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren. Zo knippen boeren nu nog jaarlijks de snavels af van 56 miljoen kippen en kalkoenen. De ingrepen worden tussen 2015 en 2021 afgeschaft.

Bij alle haantjes worden hun sporen, kammen en achterste delen van de tenen verwijderd. Bij alle kippen en kalkoenen worden de snavels afgeknipt. Marianne Thieme: “De kippen worden zo dicht op elkaar gehouden dat de boer de dieren moet verminken om een bloedbad te voorkomen. De PvdD vindt dat de kippen niet moeten worden aangepast aan de manier waarop zij gehouden worden, maar de stallen moeten worden aangepast aan het natuurlijk gedrag van de kippen”.

In 2001 zou al een verbod ingaan op deze vormen van verminking. Het Ministerie van Landbouw stelde de pluimveesector echter nog vrij van het verbod, omdat het de boeren tot 2006 niet zou lukken zich aan te passen aan de regels. In 2006 werd de vrijstelling verlengd tot 2011 en vorig jaar stelde de regering de invoering van de regels nog eens met tien jaar uit. Al die tijd hadden pluimveehouders de mogelijkheid hun houderijsysteem aan te passen aan de nieuwe normen, maar zij zijn daar naar eigen zeggen niet in geslaagd.

De Partij voor de Dieren zet zich al jaren in voor een verbod op verminkingen van kippen. In 2012 steunde de Kamer een PvdD-motie voor een verbod op deze pijnlijke ingrepen bij kippen. De partij is blij dat deze pijnlijke ingrepen nu eindelijk worden verboden.

Gerelateerd nieuws

Opinie: Strengere regels voor hobbyfokkers is een overwinning van het dualisme

Gepubliceerd op Trouw.nl, 10 juni 2013 Volgens deskundigen worden bijna alle hondenrassen geboren met ernstige aangeboren a...

Lees verder

Strengere regels voor hobbyfokkers honden

Een meerderheid van de Kamer heeft vandaag een motie aangenomen voor het opnemen van strengere regels voor hobbyfokkers in de...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief