Stop malafide puppy­handel via Markt­plaats


25 februari 2015

De dierenpolitie moet snel worden uitgebreid en de dierenhandel op Marktplaats moet worden verboden. Dat zegt Marianne Thieme vandaag in reactie op nieuw onderzoek door Omroep Brabant, waaruit blijkt dat Nederland een spil is in de internationale malafide puppyhandel. De Partij voor de Dieren vraagt al langer aandacht voor de grootschalige misstanden in de hondenhandel. Met nieuwe Kamervragen vraagt zij om actie van het kabinet.

Marianne Thieme roept het kabinet op om eindelijk werk te maken van de aanpak van malafide hondenhandel. Het onderzoek van Omroep Brabant bevestigt de vele signalen dat malafide fokkers en handelaren vrij spel hebben, en dat er miljoenen worden verdiend aan de handel in zieke pups, veelal afkomstig uit het Oostblok. Eerdere toezeggingen van het kabinet om op te treden tegen de malafide handel hebben nog niet tot resultaat geleid. De Partij voor de Dieren vindt dat ook dat er snel moet worden ingegrepen: dierenpolitie versterken, de handel op Marktplaats verbieden en een houdverbod opleggen aan malafide fokkers en handelaren.

Marianne Thieme: “Puppy’s worden onder erbarmelijke omstandigheden gefokt in Oost-Europa om vervolgens via Marktplaats in Nederland terecht te komen, als ze de reis al overleven. Mensen weten niet wat ze kopen en zitten vaak met doodzieke hondjes. We hebben het kabinet al vaker gevraagd om hier tegen op te treden en het is nu echt tijd voor maatregelen!

Ook Partij voor de Dieren-Statenlid Marco van der Wel kwam in het geweer. Hij wil dat de provincie Noord Brabant zich inzet voor betere handhaving en bestraffing van malafide handelaren. Marco van der Wel: “Ons mooie Brabant mag niet de spil zijn van maffiose handel in weerloze puppy’s. Er moet zo snel mogelijk een einde komen aan deze malafide praktijken.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief