Stop labo­ra­to­ri­um­stallen


9 april 2013

Marianne Thieme zal staatssecretaris Dijksma vanavond tijdens het debat over dierziekten en antibioticagebruik vragen paal en perk te stellen aan de opkomst van laboratoriumstallen, ook wel specified pathogen free (spf) stallen genoemd. Deze hermetisch afgesloten stallen worden steeds meer gebruikt om contact van dieren met ziektekiemen tegen te gaan. De dieren worden in deze stallen volledig afgesloten van de buitenwereld, zelfs de verzorgers hebben geen onbeperkte toegang tot de dieren. De Partij voor de Dieren wil dat deze symptoombestrijding onmiddellijk wordt stopgezet. Dierziekten en antibioticagebruik kunnen alleen worden teruggedrongen door een omschakeling naar een kleinschalige, gezonde veehouderij.

Door schaalvergroting in de veehouderij blijft het aantal dierziekten en het gebruik van antibiotica in Nederland toenemen. Het continu toedienen van antibiotica vormt een groot gevaar voor mens en dier. Resistente bacteriën kunnen zich in razend tempo ontwikkelen. De medicijnen die nu beschikbaar zijn, kunnen bepaalde aandoeningen bij mensen zelfs niet meer verhelpen door de toegenomen resistentie.

In twintig procent van de varkens- en kalverenbedrijven moeten volgens de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) directe maatregelen genomen worden om het antibioticagebruik te verlagen. Varkens en kalveren in deze bedrijven krijgen nu nog twee weken lang antibiotica toegediend in het half jaar dat zij leven. Ook worden de zogenaamde koppelbehandelingen nog steeds toegepast: wanneer één dier in de stal ziek wordt, krijgen alle dieren in de stal antibiotica toegediend. In de kalverhouderij worden daarnaast op grote schaal antibiotica gebruikt die bij de behandeling van mensen zouden moeten dienen als laatste redmiddel, maar nu hun werkzaamheid voor de humane geneeskunde verliezen.

Een managementmaatregel die in de veehouderij wordt genomen om contact met ziektekiemen tegen te gaan is de ontwikkeling van zogenaamde spf (specified pathogen free)-stallen. Deze stallen zijn hermetisch afgesloten en dieren komen nooit buiten. De varkenshouder moet zich meermalen per dag douchen, moet zich van top tot teen hullen in steriel plastic en komt daarom alleen gepland en zo min mogelijk in de computer gestuurde, potdicht afgesloten stallen.

De Partij voor de Dieren wijst deze laboratoriumstallen af. De verspreiding van dierziekten alleen worden teruggedrongen als Nederland omschakelt naar een kleinschalige veehouderij waarin de gezondheid en dierenwelzijn centraal staan. De Partij voor de Dieren vraagt staatssecretaris Dijksma om adequate maatregelen te nemen om dit doel te bereiken.

Gerelateerd nieuws

Haagse primeur: Marianne Thieme opent eerste vegetarische snackbar van Nederland

Marianne Thieme opent op vrijdag 5 april de eerste snackbar in Nederland waar alleen vegetarische en veganistische producten ...

Lees verder

Esther Ouwehand op tournee met 'Haas in de Marathon'

Esther Ouwehand maakt deze maanden een tour door Nederland met de documentaire ‘De Haas in de Marathon’. De documentaire, gem...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief