'Stop expe­ri­menten met zenuwgas op dieren'


29 augustus 2018

Defensie gebruikt al jaren cavia’s en ratten om zenuwgas te testen. Dat blijkt uit een brandbrief die Animal Rights naar minister Bijleveld van Defensie heeft gestuurd. Kamerlid Frank Wassenberg heeft Kamervragen gesteld: "Het is volstrekt onethisch om zenuwgassen te testen op dieren. Deze experimenten moeten direct stoppen."

Al ruim 15 jaar laat Defensie dierproeven uitvoeren, waarbij zenuwgassen worden uitgeprobeerd op cavia’s en ratten. De dieren worden blind, gaan ernstig trillen, kwijlen en zakken door hun poten. Ze sterven tijdens het experiment of worden na afloop afgemaakt. Voor deze experimenten worden speciaal gefokte haarloze cavia’s gebruikt uit Amerika, omdat de huid van deze dieren het zenuwgas goed opneemt.

Wassenberg heeft aan de minister van Defensie gevraagd om deze experimenten direct te stoppen. Hij wil precies weten hoeveel dieren er de afgelopen jaren voor deze testen zijn gebruikt. Ook wil hij dat Defensie investeert in de ontwikkeling van proefdiervrije onderzoeksmethoden. Wassenberg: “Zenuwgassen zijn gruwelijke wapens waarvan het gebruik verboden is. Het is volstrekt onethisch om dierproeven te doen om zenuwgassen te testen. Daar moet echt een einde aan komen!”

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

'Bizar dat kabinet bizarre maatregel doorzet'

Mark Rutte noemde deze week de afschaffing van de dividendbelasting 'bizar'. "Een premier die een maatregel uitvoert die hij ...

Lees verder

Jongerenorganisatie PINK! staakt voor het klimaat

Scholieren en leden van PINK!, de jongerenorganisatie van de Partij voor de Dieren, staken voor het parlement uit protest teg...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief