'Bizar dat kabinet bizarre maatregel doorzet'


Kritische vragen Van Raan over oplopende kosten divi­dend­be­lasting

22 augustus 2018

Mark Rutte noemde deze week de afschaffing van de dividendbelasting 'bizar'. "Een premier die een maatregel uitvoert die hij zelf bizar vindt, is totaal niet geloofwaardig", concludeert Kamerlid Lammert van Raan, die hierover kritische vragen aan de minister-president heeft gesteld.

"En dan te bedenken dat het juist de premier was die - moederziel alleen - deze bizarre maatregel steeds ferm heeft verdedigd. Een maatregel die alleen tot doel heeft om de verzorgingsstaat voor multinationals verder te versterken", vervolgt Van Raan.

Burger betaalt
Rutte gebruikte het woord 'bizar' nadat bekend werd gemaakt dat de afschaffing van de dividendbelasting veel meer gaat kosten dan aanvankelijk gedacht: niet 1,4 miljard maar zeker 2 miljard. Van Raan denkt dat de burger hier uiteindelijk voor gaat opdraaien. Hij wil niet wachten tot Prinsjesdag en heeft ook hier vragen over gesteld. Van Raan: "Minister Wiebes van Economische Zaken heeft het in een debat al eens ronduit toegegeven: bedrijven rekenen hun kosten door aan de consument. Als het Nederlandse bedrijfsleven straks te maken krijgt met hogere belastingen om de stijgende kosten van de afschaffing van de dividendbelasting te financieren, zal dat niet anders zijn. Linksom of rechtsom: de burger betaalt."

Van Raan noemt het 'opmerkelijk' dat de minister-president nu toegeeft dat eigenlijk niemand de dividendbelasting wil afschaffen. "Behalve Shell, Unilever en nog een handjevol Nederlandse multinationals, die een multinationaltoeslag krijgen die alsmaar hoger blijkt uit te vallen", aldus het PvdD-Kamerlid.

Gerelateerd nieuws

Van Raan: 'Regering moet ingrijpen in luchtvaartsector'

De Partij voor de Dieren eist opheldering over het bericht dat de CO2-uitstoot van de luchtvaart wéér is gestegen. Kamerlid V...

Lees verder

'Stop experimenten met zenuwgas op dieren'

Defensie gebruikt al jaren cavia’s en ratten om zenuwgas te testen. Dat blijkt uit een brandbrief die Animal Rights naar mini...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief