Stimuleer de teelt van vlas, koolzaad en zonne­bloemen


6 april 2012

Het kabinet moet ophouden de productie van palmolie te stimuleren. In plaats daarvan zou de regering moeten inzetten op de teelt van oliehoudende gewassen op eigen bodem. Esther Ouwehand diende gisteren een motie in die ervoor moet zorgen dat er minder palmolie wordt geïmporteerd, en er een impuls komt voor de teelt van vlas, koolzaad en zonnebloemen door de biologische boer.

Palmolie is een goedkope grondstof voor de levensmiddelenindustrie en zit in tal van producten zoals koekjes, ijs, chocola, margarine en frituurvet. Voor de aanleg van palmolieplantages wordt op grote schaal tropisch regenwoud gekapt. Veenbossen in Indonesië en Maleisië maken in schrikbarend tempo plaats voor monocultures vol oliepalmen, met desastreuze gevolgen voor mens, dier, natuur en milieu. De toch al ernstige bedreigde orang-oetan verliest zijn laatste leefgebieden, de lokale bevolking wordt van haar land verjaagd en het zware landbouwgif dat op de plantages wordt gebruikt maakt de rivieren zo vuil dat mens en dier er ziek van worden.

Toch steunt de Nederlandse regering de productie van palmolie, onder andere door belastinggeld te steken in de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO). Dat is een vrijwillig initiatief om de problemen met palmolie te verminderen. Steeds weer blijkt dat de RSPO slechts de schijn wekt van duurzaamheid, en de grote problemen met palmolie ongemoeid laat. De ontbossing gaat door, net als de vervuiling en de schending van de mensenrechten, zo bleek vorig jaar nog uit een uitzending van Zembla. Ook milieuorganisaties hebben veel kritiek op de RSPO.

Esther Ouwehand: “Duurzame palmolie is een fabeltje, om het geweten van bedrijven, consumenten en overheden te sussen. Het zou veel beter zijn als we minder palmolie zouden gebruiken. Biologische vlas, koolzaad en zonnebloemen, geteeld door Nederlandse boeren, leveren wèl duurzame olie op. Bleker moet die teelten op eigen bodem stimuleren.”

Omdat veel consumenten niet op de hoogte zijn van de hoge prijs die door dieren, natuur en milieu voor palmolie wordt betaald, vraagt de Partij voor de Dieren in een motie ook om goede voorlichting door het Voedingscentrum.

Lees hier de motie die vraagt om te stoppen met het stimuleren van productie en import van palmolie
Lees hier de motie voor goede voorlichting van het Voedingscentrum

Gerelateerd nieuws

Betere bescherming Antarctica

Nu stijgende toeristenaantallen en klimaatverandering Antarctica onder zware druk zetten, is de Partij voor de Dieren blij...

Lees verder

Geen dierenhandel op internet!

De verkoop van dieren via internet is een hachelijke zaak waar zo snel mogelijk een eind aan moet komen. Wanneer dieren me...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief