Geen dieren­handel op internet!


10 april 2012

De verkoop van dieren via internet is een hachelijke zaak waar zo snel mogelijk een eind aan moet komen. Wanneer dieren met één muisklik kunnen worden aangeschaft, belanden talloze dieren die niet geschikt zijn als gezelschapsdier veel te makkelijk in een Nederlandse huiskamer. Bovendien werkt verkoop van dieren via internet illegale fok en handel in de hand. In 2009 probeerde de Partij voor de Dieren al een verbod in te voeren op de internethandel in dieren, maar geen enkele partij steunde dat.

Op Marktplaats, maar ook op andere websites, wordt volop gehandeld in wilde dieren als sneeuwuilen, kangoeroes en krokodillen; dieren die duidelijk ongeschikt zijn om te houden als huisdier. Door de fok van en handel in deze diersoorten ongemoeid te laten, houdt staatssecretaris Bleker dit probleem in stand. Daar komt nog bij dat het systeem extreem fraudegevoelig is: handel is wél verboden voor dieren uit het wild, maar niet voor dieren die in gevangenschap zijn geboren. Dat is nauwelijks te controleren, met veel illegale handel tot gevolg.

Maar of de handel in dieren op internet illegaal is of niet: het staat vast dat veel via internet verhandelde dieren na verkoop een ronduit ellendig leven tegemoet gaan. En als de dieren ontsnappen, of door hun radeloze baasjes worden losgelaten, levert dat risico’s op voor de natuur.

De Partij voor de Dieren zwengelde de discussie over het houden van wilde dieren als huisdier opnieuw aan naar aanleiding van de verkoop van ooievaar Freedom via Marktplaats. Een motie van Esther Ouwehand die steun kreeg van een Kamermeerderheid, is een stap dichter bij een zogenaamde positieflijst voor het houden van huisdieren waar de Partij voor de Dieren al jaren op aandringt. Deze lijst over het beperken van het aantal diersoorten dat je mag houden als huisdier wordt nu al 20 jaar gesproken.

Esther Ouwehand, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, vindt dat het tijd is dat staatssecretaris Bleker in actie komt: “Twintig jaar is veel en veel te lang. We willen dat staatssecretaris nu niet langer met halfstoere toezeggingen komt waar hij later weer afstand van neemt, maar écht resultaten af gaat leveren.”

Lees hier de Kamervragen aan staatssecretaris Bleker over een verbod op internethandel in (wilde) dieren.

Lees meer over de inzet van de Partij voor de Dieren voor Freedom en ander dieren die niet in huiskamers of achtertuinen horen.

Vroege Vogels-tv maakte een mooie reportage over Freedom die je hier kunt bekijken.

Ook begon Vroege Vogels een petitie tegen de handel in wilde dieren op internet. Warm aanbevolen, tekenen kan hier!

Gerelateerd nieuws

Stimuleer de teelt van vlas, koolzaad en zonnebloemen

Het kabinet moet ophouden de productie van palmolie te stimuleren. In plaats daarvan zou de regering moeten inzetten op de...

Lees verder

Waterschappen blijven geld verspillen aan muskusrattenbestrijding

De Partij voor de Dieren is ontevreden over de conceptnota muskusrattenbeheer die is opgesteld door zes samenwerkende waters...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief