Steun voor vuur­werk­verbod groeit


21 december 2012

De steun in de Tweede Kamer voor een vuurwerkverbod groeit. Lange tijd was de Partij voor de Dieren de enige partij die de regering wees op de grote risico’s van het afsteken van vuurwerk door mensen op straat. In de meeste andere landen mag vuurwerk alleen worden afgestoken door professionals in speciale vuurwerkshows. Omdat de rest van de Kamer de problemen rond consumentenvuurwerk bleef negeren, initieerde Esther Ouwehand eerder dit jaar een hoorzitting met deskundigen. Daarin werd nogmaals duidelijk dat ook het legale vuurwerk ernstig letsel veroorzaakt en dat de overlast en de maatschappelijke kosten van de huidige viering van oud en nieuw onhoudbaar zijn geworden. Na een eveneens door de Partij voor de Dieren aangevraagd debat heeft Esther Ouwehand een motie ingediend. Bij de stemming daarover, vannacht in de Kamer, bleek dat GroenLinks, SGP en 50Plus zich nu hebben aangesloten bij haar pleidooi om toe te werken naar een verbod op consumentenvuurwerk. De Partij voor de Dieren is blij dat ook bij andere partijen begint door te dringen dat het huidige vuurwerkbeleid in Nederland onverantwoord is. De partij zal zich blijven inzetten voor een vuurwerkverbod.

Ouwehand diende ook een motie in om gemeenten de mogelijkheid te geven om een plaatselijk vuurwerkverbod af te kondigen. Verschillende gemeenten, waaronder Hilversum en Heerhugowaard, hebben de regering al gevraagd om hen die bevoegdheid te geven om vuurwerkoverlast te bestrijden. Ze besloot de motie aan te houden na de toezegging van het kabinet dat zij op dit verzoek terugkomt na een evaluatie van de komende jaarwisseling. Ook heeft het kabinet beloofd dat, als de motie in de loop van volgend jaar zou worden aangenomen, de mogelijkheid voor een gemeentelijk vuurwerkverbod vóór de volgende jaarwisseling geregeld zal worden.

Ieder jaar belanden er honderden mensen in het ziekenhuis tijdens oud en nieuw, waaronder veel kinderen. De helft van de vuurwerkslachtoffers valt onder omstanders of voorbijgangers die zelf geen vuurwerk afstaken. Oogartsen pleiten daarom al jaren voor een verbod op consumentenvuurwerk. Ook deskundigen van de Taskforce Opsporing Vuurwerk Bommenmakers en de Stichting Maatschappij en Veiligheid en Politie (SMVP) vinden dat een vuurwerkverbod nodig is om de jaarwisseling veiliger te laten verlopen. Afgelopen week waarschuwde de SMVP in een zeer kritisch rapport voor levensgevaarlijke situaties rond de jaarwisseling. Volgens de stichting kunnen zich voorvallen voordoen met zelfs meerdere doden, onder wie hulpverleners.

De Partij voor de Dieren bekritiseert de laconieke wijze waarop de regering met deze waarschuwingen omgaat. In het debat weigerden Minister van Veiligheid en Jusititie Opstelten en staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Mansfelt te erkennen dat de gewoonte om vuurwerk door burgers te laten afsteken voor grote gevaren zorgt, zowel met legaal als met illegaal vuurwerk. Behalve het feit dat de helft van de ongelukken zich voordoet met goedgekeurd (legaal) sier- en knalvuurwerk, zorgt de huidige vuurwerkcultuur voor hoge en nauwelijks controleerbare invoer van illegale pakketten met alle risico’s van dien.

Veel burgers zijn eveneens voorstander van een vuurwerkverbod. Het risico gewond te raken houdt veel mensen binnen op de dagen rond oud en nieuw. Het geknal bezorgt bovendien miljoenen dieren veel angst en stress. Vuurwerk bevat daarbij zware metalen en andere zeer giftige stoffen, die grond, lucht en water ernstig vervuilen. Na afloop van iedere oud en nieuw moet er drie miljoen kilo extra afval worden opgeruimd. Vanwege het grote gevaar op lichamelijk letsel wordt in de meeste andere landen niet toegestaan dat vuurwerk door burgers zelf wordt afgestoken. In plaats daarvan organiseert de overheid professionele vuurwerkshows.

Esther Ouwehand: “De politiek heeft de problemen rond vuurwerk te lang genegeerd. Wat een feestelijk begin zou moeten zijn van een nieuw jaar, blijkt steeds weer een gevaarlijke aaneenschakeling van incidenten waarbij onschuldige slachtoffers vallen. Burgers en experts zijn er van overtuigd dat het afsteken van vuurwerk op straat onverantwoord is. Het is tijd om de traditie om te vormen naar professionele vuurwerkshows. Dan kan iedereen genieten van mooi vuurwerk, zonder grote schade aan mens, dier en milieu”.

Lees hier de motie voor een verbod op consumentenvuurwerk.

Lees hier de mote voor het geven van bevoegdheid aan gemeenten om een plaatselijk vuurwerkverbod af te kondigen.

Lees hier het opinieartikel van Esther Ouwehand over een verbod op consumentenvuurwerk in Trouw.

Gerelateerd nieuws

Kamer accepteert nalatigheid Nederlandse staat bij aanpak klimaatprobleem

De overgrote meerderheid van de Tweede Kamer heeft er geen moeite mee dat de Nederlandse regering haar internationale verpl...

Lees verder

Protestactie tegen uitroeiing huiskraai in Hoek van Holland

Op zaterdag 22 december zal om 13.00 uur een protestactie worden gehouden tegen het besluit van de provincie Zuid-Holland ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief