Steun actie tegen onnodig dood­schieten van damherten


11 september 2013

Partij voor de Dieren Amsterdam voert actie tegen het plan van het Amsterdamse College van burgemeester en wethouders om damherten af te schieten. Zij heeft honderden houten kruizen geplaatst op de Dam in Amsterdam en roept iedereen op om het College via social-media en petities duidelijk te maken dat het moet afzien van afschot en de damherten in de Waterleidingduinen met rust moet laten. Het is onnodig dat de herten worden doodgeschoten: er zijn geen harde cijfers die aantonen dat de damhertpopulatie zo snel is gegroeid als het college beweert. De herten vormen geen bedreiging voor verkeer, landbouw en natuur.

Vorige week maakte de gemeente Amsterdam bekend dat zij van plan is damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen af te schieten. De Partij voor de Dieren wijst erop dat de argumenten van het College voor afschieten van de herten geen van alle steekhoudend zijn. Er zijn geen harde cijfers die aantonen dat de hertenpopulatie zo snel groeit als het College beweert, er is voldoende voedsel en overlast en verkeersincidenten zijn dankzij het geplaatste hekwerk afgenomen. De Partij voor de Dieren Amsterdam verzet zich daarom tegen het afschotplan. Lees uitgebreide achtergrondinformatie in het online dossier.

Het College geeft ook aan dat zij damherten naar andere landen wil verhuizen. "Een compleet onzinnig plan" aldus van Lammeren, "Het jagen dan wel uitzetten zorgt er namelijk voor dat de damherten zich sneller gaan vermeerderen. Er is immers genoeg voedsel. Amsterdam doet dit alleen om niet al te negatief in het nieuws te komen. Dit jaar worden slechts één keer damherten uitgezet, maar wanneer je eenmaal begint aan jagen dan wel uitzetten, moet je daarmee door blijven gaan. Dat betekent dat volgend jaar (na de verkiezingen) de herten gewoon zullen worden doodgeschoten."

Damhertenkerkhof
Afgelopen zondag trokken de honderden houten kruizen op de Dam de aandacht van veel voorbijgangers. " Wij willen Amsterdammers laten weten dat het afschieten van de damherten onnodig is. En dat jagen de meest domme optie is" , aldus Johnas van Lammeren, fractievoorzitter Partij voor de Dieren Amsterdam.

Online actie voor damherten
De fractie Amsterdam roept iedereen op om raadsleden en het College te benaderen met het verzoek om natuur de ruimte te geven, af te zien van afschot en de damhertpopulatie met rust te laten via:

Petitie 1 tegen afschot: zet je handtekening tegen afschot

Petitie 2 tegen afschot

Facebook: laat een berichtje achter op de pagina van de gemeente Amsterdam

Twitter: @AmsterdamNL, #redhetdamhert

Website gemeente Amsterdam: hier kun je de gemeente een e-mail sturen

Mail de raadsleden die hierover gaan: zij moeten de uiteindelijke beslissing nemen!!!

Open brief aan gemeenteraad (raadsadres)

Gerelateerd nieuws

Kamervragen over doden Roemeense honden

De Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld over een aangenomen wet in Roemenië die massale doding van loslopende hond...

Lees verder

Antwoord Kamervragen PvdD: geen kalfjes op 30 uur durend transport naar Turkije

Het ministerie van Economische Zaken zal zich niet inzetten om de export van jonge kalveren naar Turkije mogelijk te maken. D...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief