Antwoord Kamer­vragen PvdD: geen kalfjes op 30 uur durend transport naar Turkije


12 september 2013

Het ministerie van Economische Zaken zal zich niet inzetten om de export van jonge kalveren naar Turkije mogelijk te maken. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma in antwoord op Kamervragen van Marianne Thieme. De voorbereidingen van de diertransportsector om transport van kalfjes vanaf negen weken oud naar Turkije mogelijk te maken, moeten worden gestaakt.

Lange afstandstransporten brengen ernstig dierenleed met zich mee. Vrachtwagens worden veelal voller geladen dan is toegestaan en veel dieren hebben tijdens de urenlange tocht geen water en voer tot hun beschikking. De dieren krijgen onvoldoende rust en worden ook bij extreme weersomstandigheden vervoerd. Bij het in- en uitladen en tijdens het transport lopen dieren vaak verwondingen op, zoals botbreuken en verwonde ledematen door beklemming bij het sluiten van laaddeuren.

De Partij voor de Dieren vindt dat er zo snel mogelijk een einde moet komen aan lange afstandstransporten. Transport naar Turkije zou betekenen dat dieren minstens dertig uur op transport zijn. Kalfjes van negen weken oud zijn fysiek niet in staat om zo’n lange tocht te doorstaan. Daarbij blijkt uit onderzoek van Eyes on Animals (EoA) dat er bij de grens van Turkije/Bulgarije ernstige misstanden bij diertransporten voorkomen. Zo is een geval bekend waarbij een vrachtwagen met runderen zes dagen lang aan de grens heeft moeten wachten in de hitte en zonder voedsel of water.

De omgang met dieren in Turkije laat nog veel te wensen over. Runderen in Turkse slachterijen worden routinematig geslagen, krijgen steken in de ogen, elektrische schokken toegediend of worden aan een poot in de lucht getakeld.

De staatssecretaris heeft aangegeven dat zij voorstander is van de Europese regelgeving die de transportduur beperkt tot acht uur en zich om die reden niet wil inzetten voor kalvertransporten naar Turkije. De PvdD wil de transportduur beperken tot twee uur.

Marianne Thieme: “Gelukkig is een halt toegeroepen aan dit onzalige plan van de veehandelaren. Het moet afgelopen zijn met het gesleep met dieren. Het is onethisch om jonge kalveren 30 uur te vervoeren terwijl ze daartoe zichtbaar niet in staat zijn.”

Gerelateerd nieuws

Steun actie tegen onnodig doodschieten van damherten

Partij voor de Dieren Amsterdam voert actie tegen het plan van het Amsterdamse College van burgemeester en wethouders om damh...

Lees verder

PvdD wil maatregelen tegen illegale dierenverlotingen

Kamerlid Esther Ouwehand heeft aangedrongen op maatregelen tegen loterijen waarbij een dier wordt ingezet als prijs. Het verl...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief