Speel­plaatsen kleuren groen


27 april 2012

Esther Ouwehand, plaatsvervangend fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, bezocht vrijdag 27 april natuurspeeltuin Het Woeste Westen, de Jan Wolkerstuin, en kinderdagverblijf De Regenboog in Amsterdam: op deze speelplaatsen geen betonnen plein, maar gras en bloemen. Geen kale tegels met een wipkip, maar bomen om in te klimmen, takken om hutten mee te bouwen, grond om in te graven en een stromend beekje of een modderpoel met kikkers om de natuur te leren kennen.

De natuur speelt een niet te onderschatten rol speelt bij de gezondheid van mensen. Vooral voor opgroeiende kinderen is dat van groot belang: kinderen blijken veel vaker en langer buiten te spelen als er groene en natuurlijke speelplaatsen in de buurt zijn. Bewegen in de natuur blijkt preventief te werken tegen bijvoorbeeld depressies en overgewicht. Daarbij biedt een natuurlijke speelplaats veel meer ruimte voor vrij spel en creativiteit, wat positieve effecten heeft op het zelfvertrouwen en op de ontwikkeling van vaardigheden als abstract denkvermogen.

De Partij voor de Dieren pleit daarom voor een vergroening van de speelplaatsen in Nederland. Tijdens het bezoek aan het Woeste Westen en andere groene speelplekken in Amsterdam werd Esther Ouwehand vergezeld door provinciaal Statenlid Bram van Liere en de PvdD-raadsfracties uit Amsterdam en Den Haag. Zo kan de partij in brede zin onderzoeken welke acties ze nog meer kan ondernemen om ervoor te zorgen dat meer stadse speelpleinen van steen en veranderen in avontuurlijke oases van natuur.

Ouwehand: “Deze speeltuinen laten zien dat het creëren van natuurlijke speelplaatsen niet moeilijk hoeft te zijn: bomen, struiken en slootjes prikkelen de kinderfantasie en brengen de speelplek tot leven. Ieder kind heeft recht op (stads)natuur om in te kunnen ravotten. Met een kleine investering van de overheid kan groen de norm worden voor elke speelplaats. De Partij voor de Dieren maakt zich daar in het hele land sterk voor."

Eerder dit jaar kreeg Esther Ouwehand steun voor haar motie waarin de minister van Volksgezondheid wordt opgeroepen met gemeenten in gesprek te gaan om de groene metamorfose van elk schoolplein en elke speeltuin te stimuleren. De partij zal de uitvoering van die motie nauwgezet blijven volgen. Het werkbezoek werd georganiseerd door IVN Natuur- en Milieueducatie.

Meer filmpjes van dit werkbezoek te zien op http://www.youtube.com/partijvoordedieren.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief