Dieren­po­litie geofferd uit wraak


27 april 2012

Je kunt niet alles terugdraaien. Dat zegt de Dierenbescherming, en dat zegt ook de Partij voor de Dieren. Sinds de komst van het meldnummer 144 wordt bijna twee keer zoveel dierenleed gemeld. Verwaarloosde en mishandelde dieren worden veel vaker bij hun eigenaren weggehaald en daders worden vaker bestraft. Dankzij de dierenpolitie. Het aantal bestuursrechtelijke maatregelen is over het eerste kwartaal van 2012 al 3x zo hoog als in héél 2011.

Dieren zien het verschil niet tussen agenten van de dierenpolitie en een reguliere agent. Voor de Partij voor de Dieren hoeft het tegengaan dierenleed dan ook niet per se te gebeuren door de dierenpolitie, als er maar wordt opgetreden tegen overtredingen. Met de recente oprichting van de dierenpolitie bleek dat daarvoor instrumenten werden ontwikkeld en dat de dierenpolitie goede effecten teweegbracht; maar met de afschaffing van de dierenpolitie worden die de nek omgedraaid.

Dieren kennen geen partijpolitiek. Ze kennen geen wraak. Maar ze worden daar wel de dupe van. De motie van D66 en de Partij van de Arbeid die voorstelt de dierenpolitie af te schaffen, gaat niet over bezuinigingen, maar om een afrekening. Er moest een offer gebracht worden om de wraak op de PVV te markeren, en dieren worden daar letterlijk het slachtoffer van. De Partij voor de Dieren vraagt collega-Kamerleden om partijbelangen even opzij te zetten. Dat heeft Anja Hazekamp in een stemverklaring over de motie aan alle partijen gevraagd. De Partij voor de Dieren stemt in ieder geval tegen de motie en voor de belangen van de dieren en die van 150 gemotiveerde en net opgeleide dierenpolitie-agenten.

Anja Hazekamp: “Laat vanavond duidelijk worden dat een klein stapje vooruit, niet uit politiek opportunisme de nek mag worden omgedraaid. De partijen die nu de dierenpolitie offeren, zullen ons tegenkomen wanneer we kiezers vragen wat die ervan vinden. Wij hebben altijd gepleit voor een betere invulling van de dierenpolitie en het openbaar ministerie om dierenmishandeling aan te pakken. Het belachelijk maken van het initiatief door het te duiden als ‘caviapolitie’ doet geen recht aan de inspanningen die 150 mannen en vrouwen zich veel moeite getroost hebben om dieren niet alleen wettelijke bescherming maar ook werkelijke bescherming te bieden.

Wij staan voor:

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief