Rotter­dam­sebaan niet onder Crisiswet


26 april 2012

Esther Ouwehand heeft een motie ingediend met het verzoek de Rotterdamsebaan van de lijst projecten te halen die onder de Crisis- en herstelwet vallen. Bij projecten onder de Crisis- en Herstelwet worden beroepsprocedures ernstig ingeperkt. De Rotterdamsebaan is een controversieel plan met grote impact op omwonende, het leefmilieu en de natuur. De Partij voor de Dieren wil dan ook voorkomen dat dit plan wordt doorgedrukt door het inperken van beroepsprocedures.

De Rotterdamsebaan is een nog aan te leggen weg tussen knooppunt Ypenburg en de Haagse binnenstad. Deze weg staat dwars door de Vlietzone gepland, de groene long van de stadsregio Haaglanden.

Tot ieders verrassing bleek de Rotterdamsebaan opeens onder de Crisis- en Herstelwet te vallen. Hoewel het een project is waarbij drie gemeenten betrokken zijn, bleek de gemeente Den Haag de Rotterdamse baan hiervoor op eigen houtje te hebben aangemeld. Tegelijkertijd liep er nog een bemiddelingstraject tussen de betrokken gemeenten, omdat men het niet eens was over de ligging van de weg. Plaatsing op de Crisis- en Herstelwet betekend dat decentrale overheden niet meer in beroep kunnen gaan tegen genomen beslissingen en ook de rechtsbescherming voor burgers wordt ernstig beperkt.

De Partij voor de Dieren vindt het dan ook onbegrijpelijk dat dit project onder de Crisis- en Herstelwet valt terwijl de drie gemeenteraden nog moeten instemmen met het plan. Gezien de bestuurlijke variant van de Rotterdamsebaan nu op 300 meter van een woonwijk is gepland, moeten wat de Partij voor de Dieren betreft ook alle beroepsmogelijkheden voor burgers beschikbaar blijven.

Extra asfalt is volgens de Partij voor de Dieren geen oplossing voor het verkeersprobleem. De enige gevolgen van deze plannen zijn meer Co2 en fijnstofuitstoot, meer auto’s en weer minder groen. Wat de Partij voor de Dieren betreft, stoppen we met het eindeloos asfalteren van dit land en gaan we in plaats daarvan milieuvriendelijke vormen van transport stimuleren.

Klik hier voor de motie van Esther Ouwehand

Klik hier voor de motie die de gemeenteraadsfractie Den Haag hierover heeft ingediend

Gerelateerd nieuws

Ontgroening kabinetsbeleid moet teruggedraaid

De Partij voor de Dieren roept alle fracties in de Kamer op maatregelen die mank gaan aan mededogen en duurzaamheid contro...

Lees verder

Speelplaatsen kleuren groen

Esther Ouwehand, plaatsvervangend fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, bezocht vrijdag 27 april natuu...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief