Sociaal leen­stelsel voor studenten asociaal


6 juni 2014

De Partij voor de Dieren is fel tegen invoering van het ‘sociaal’ leenstelsel voor studenten. Met het akkoord tussen het kabinet en D66 en GroenLinks wordt de basisbeurs afgeschaft en vervangen door een lening. “Een leven lang leren wordt een leven lang lenen”, aldus Esther Ouwehand in het debat over het leenstelsel.

De Partij voor de Dieren vindt dat de mogelijkheid om onderwijs te volgen niet afhankelijk moet zijn van de portemonnee van ouders. Met het afschaffen van de studiefinanciering zullen veel jongeren er voor kiezen niet verder te leren na hun middelbare school. Zij deinzen terug voor een torenhoge studieschuld. Esther Ouwehand noemt het onbegrijpelijk dat de overheid jongeren nu gaat aanmoedigen om zich in de schulden te steken.

De overheid moet staan voor goed onderwijs dat voor iedereen toegankelijk is, juist ook voor de mensen die opgroeien in een omgeving waarin studeren niet vanzelfsprekend wordt gevonden. Een systeem waarmee de sociale ongelijkheid wordt vergroot is geen sociaal systeem. Esther Ouwehand: “Sociaal leenstelsel is het soort begrip waardoor kiezers zich in de steek gelaten voelen door de politiek. Natuurlijk kun je op iets wat asociaal is een sticker plakken alsof het wel sociaal zou zijn, maar ook in dit geval is dat niet meer dan een vlag om een zeer bedenkelijke lading te dekken. Sociaal leenstelsel klinkt net zo mooi als diervriendelijk vlees, maar allebei bestaan niet. Hoe biologisch de kalkoen ook heeft geleefd, dood wilde hij niet. Hoe sociaal de student ook heeft geleend, het blijft een molensteen totdat hij moet nadenken over de vraag hoe hij zijn eigen kinderen kan laten studeren.”

Gerelateerd nieuws

Kabinet wil eindelijk belasting op arbeid verlagen

Het kabinet gaat na de zomer de belasting op arbeid verlagen om extra banen te scheppen, zo meldt het Financieele Dagblad. De...

Lees verder

Kabinet gaat uit van oude welzijnsregels voor pluimvee en konijnen

Marianne Thieme heeft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een debat opgeroepen om dieren de bescherming te geve...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief