Snel wette­lijke plicht toelaten hulp­honden openbare gele­gen­heden


31 oktober 2013

Er komt snel een wet die regelt dat mensen met een hulp- of geleidehond niet langer de toegang mag worden geweigerd tot openbare gelegenheden. Op dit moment overkomt het mensen met een beperking dagelijks dat zij niet met hun hulp- of geleidehond naar binnen mogen in winkels, restaurants, hotels en andere voorzieningen. Na een petitie van de Brabantse Helma Verhoeven en een motie van de Partij voor de Dieren beloofde het kabinet snel met een wetsvoorstel te komen om deze schrijnende situatie op te lossen. Het wetsvoorstel wordt begin volgend jaar verwacht.

Anders dan in veel andere landen is in Nederland nog niet bij wet geregeld dat mensen met een beperking samen met hun hulphond toegang hebben tot openbare gelegenheden. Personen met een hulphond wordt daardoor nog vaak de toegang geweigerd tot voorzieningen die voor mensen zonder beperking wel vrij toegankelijk zijn, zoals hotels, winkels, en zelfs gezondheidscentra.

De Brabantse Helma Verhoeven, die vanwege een ongeneeslijke bindweefselziekte een hulphond heeft, maakte onlangs een voettocht om te protesteren tegen de ongelijke behandeling van mensen met een beperking. Samen met haar man en hulphond Banios wandelde zij van haar woonplaats Cuijk naar Den Haag, een tocht van maar liefst 250 kilometer. De route werd uiteindelijk twee keer langer dan de feitelijke afstand, omdat Helma steeds moest omlopen om in een hotel te kunnen overnachten die haar en haar hond toeliet in de accommodatie. Verreweg de meeste hotels weigerden hen toegang te verlenen.

Aangekomen in Den Haag bood Verhoeven de Tweede Kamer een petitie aan met de oproep voor een wettelijke regeling waardoor iedereen met een hulphond of blindegeleidehond toegang wordt gegarandeerd tot winkels, hotels en andere voorzieningen.

Ouwehand: “Het verhaal van Helma is ontluisterend en staat niet op zichzelf. Dagelijks worden mensen met hulphonden structureel geweigerd in openbare ruimten. Een schandelijke situatie die zo snel mogelijk moet worden opgelost.”

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren tegen komst nieuwe gentechgewassen

De Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld over nieuwe toelatingen van gentechgewassen in de Europese Unie. Esther Ou...

Lees verder

Partij voor de Dieren neemt in twaalf gemeenten deel aan raadsverkiezingen

De Partij voor de Dieren doet in twaalf gemeenten mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Momenteel is de...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief