Slacht­offers Q-koorts spreken in de Kamer


27 juni 2012

De slachtoffers van de Q-koortsuitbraak - verenigd in de stichting Q-uestion - hebben op 27 juni de gelegenheid om te spreken in de Tweede Kamer. Die mogelijkheid kwam er op initiatief van de Partij voor de Dieren, omdat het belangrijk is dat Kamerleden inzicht krijgen in de ernstige gevolgen van de uitbraak van de ziekte. Uit het rapport dat Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer dinsdag 19 juni presenteerde blijkt dat het kabinet verzuimd heeft adequate maatregelen te nemen bij de bestrijding van Q-koorts. De slachtoffers van Q-koorts belichamen letterlijk wat de gevolgen zijn van de foute keuzes die het kabinet heeft gemaakt.

Nog altijd onthouden de oud-bewindslieden zich ervan op te helderen waarom zij zo lang hebben gewacht met maatregelen te treffen om de Q-koortsuitbraak te voorkomen. Q-koorts maakte veel slachtoffers onder mensen en dieren. Ten minste 25 mensen overleden en tienduizenden anderen raakten besmet. Naar schatting honderden werden chronisch ziek. Om de uitbraak in te dammen, werden op besmette bedrijven meer dan 50.000 drachtige geiten en schapen gedood. De bacterie bleef lang in het milieu en kon zich verspreiden door de lucht. Thieme vroeg om 2009 voor het eerst om een parlementaire enquête naar de manier waarop de rijksoverheid met de Q-koortsuitbraak is omgegaan en handhaaft dit verzoek.

Al sinds de uitbraak van de Q-koorts in 2007 maakt de Partij voor de Dieren zich sterk voor de slachtoffers. Thieme pleitte destijds onder meer voor een fok- en transportverbod en heeft een motie ingediend om de slachtoffers te compenseren. Marianne Thieme: “Economische belangen hebben geprevaleerd boven de volksgezondheid. Het is van groot belang dat de slachtoffers gehoord worden, om inzicht te krijgen in de ernstige gevolgen van dit falende overheidsbeleid.” De Tweede Kamer gaf afgelopen week aan snel een debat over de Q-koorts te willen voeren.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren presenteert eerste multimediale partijprogramma ter wereld

De Partij voor de Dieren heeft vandaag haar concept van het eerste multimediale partijprogramma ter wereld gepresenteerd. Een...

Lees verder

Esther Ouwehand protesteert tegen Rijnlandroute

Op de dag dat de Tweede Kamer debatteert over de aanleg van de snelweg tussen Voorschoten en Leiden plant het Leidse Tweede K...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief